Met Francesco Friedrich is een nieuwe aanpak in het bobsleeën van Duitsland verpersoonlijkt

John Volkers
Het talent van Francesco Friedrich was al snel onomstreden. Beeld afp
Het talent van Francesco Friedrich was al snel onomstreden.Beeld afp

In Sotsji eindigde het olympisch bobsleetoernooi voor Duitsland in een deceptie. Er werd geen enkele medaille veroverd: een nationale schande. De slee, speciaal ontwikkeld door het Institut für Forschung und Entwicklung Sportgeräte (FES) uit Berlijn, legde het af tegen Russisch materiaal (van de later geschorste Zoebkov) en Amerikaanse hightech met een Duitse naam, BMW, in handen van de befaamde Steven Holcomb, die mei vorig jaar zelfmoord pleegde.

Francesco Friedrich uit Pirna, gelegen in de Saksische Schweiz, hield in Rusland het hoofd koel. De wereldkampioen van 2013 werd één jaar later slechts achtste in de olympische ijstunnel. Een investering van negen ton door de Duitse overheid bleek weggegooid geld. Friedrich was pas 23 en hij wist dat er betere tijden zouden komen. Er werd gebouwd aan betere bobs. Hij bekwaamde zich in het slijpen van de ijzers volgens een geheim procedé.

In 2015 werd hij in Winterberg opnieuw wereldkampioen, nu met Thorsten Margis achter zich als de vervanger van Jannis Bäcker, die naar de viermansbob verhuisde. In 2016 herhaalde hij dit succes. Dooi verhinderde dat hij ook in de grote bob een greep naar de macht kon doen.

Dat zette hij vorig jaar recht. Friedrich werd in Königssee, in Beieren, wereldkampioen in de tweemansbob en de viermansbob. Hij deed het in een slee van het Oostenrijkse Wallner. Trots en chauvinisme werden opzij gezet. De Duitsers betaalden tachtig mille voor de slee van de buren.

Van groot effect op Friedrichs succes is de duwende kracht van remmer Margis. Hij weegt 102 kilo en is 1.91 meter lang. Dankzij hem is de start nu het sterkste punt, waarbij de eerste 30 meter in 5 seconden wordt afgelegd. Lang dachten de Duitsers dat materiaal en stuurkunst volstonden, maar na de enorme successen van Turijn 2006, alle drie gouden medailles naar Duitsland, werd grootheid André Lange voorbijgestreefd door Amerikanen en Russen.

Met Friedrich is een nieuwe aanpak verpersoonlijkt. Hij is een topatleet die al op jeugdige leeftijd de tienkamp op de atletiekbaan verruilde voor de bob. Hij werd driemaal wereldkampioen bij de junioren. Hij hield vol toen zijn broer David, die hem warm had gemaakt voor de sport, zwaar crashte. In 2005 nam Friedrich als 15-jarige de stuurtouwtjes van de slee in handen. Zijn talent was snel onomstreden.

Na de lege handen van Sotsji behoort Francesco Friedrich niet te bezwijken onder de hoge Duitse verwachtingen. Friedrich zou in de sporen van de grote André Lange kunnen treden, die in Turijn beide klassen won. Zijn chef-trainer is Christoph Langen, die in 2002 in Park City de tweemansbob op de naam schreef, met een geleende remmer, de veteraan Markus Zimmermann.

Friedrich komt uit een streek ten oosten van Dresden. Oost-Duitsland overvleugelde in het verleden de West-Duitse bobbers. Meinhard Nehmer en Wolfgang Hoppe waren toen de helden in een snelheidssport waarin het draait om techniek, een scherp oog en pure spierkracht.

Niet de strijd telt, maar de triomf
In Pyeongchang hebben meer landen hun Kramer; een man, vrouw of ploeg die het als zijn plicht beschouwt om te winnen in de sport van zijn geboorteland. Niet de strijd telt, maar de triomf. Die ambitie wordt vaak versterkt door de verwachtingen in eigen land. Zuid-Korea eist overwinningen van zijn shorttrackers, de nationale wintersport. De Canadezen willen juichen met curlingvedette Kevin Koe. Polen zweven in gedachten mee met hun schansspringer Kamil Stoch. En kunstschaatser Zagitova behoort tot de schone generatie Russische sporters die een olympische kans verdient, gaat het haar lukken?

Kramer laat zich in Pyeongchang voor het eerst begeleiden door wetenschapper Jac Orie, de kampioenenmaker van het Nederlandse trainersgilde. Sinds 2002 heeft hij elke vier jaar een schaatser naar goud geleid. Kramer en Orie delen een hartgrondige afkeer voor sportpsychologen. Of dat verstandig is? Het scorebord zal uitwijzen of hij iets van hun arsenaal aan hulpmiddelen had kunnen gebruiken.

Meer over