Met een zalmroze anorak op de rode loper

Cécile Narinx en Arno Kantelberg geven elke week ongevraagd maar gratis stijladvies aan bekende mensen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Bekentenis: ik moest even uitvogelen of ik Georgina Verbaan al een keer had besproken op deze pagina. Teken dat ik al zó lang gratis stijladvies geef dat ik zelf niet precies meer weet wie er al aan de beurt is geweest. Teken ook dat het misschien wel mooi is geweest, vandaar dat dit mijn voorlaatste bijdrage zal zijn aan deze rubriek.

Over Georgina Verbaan heb ik eigenlijk niks te mopperen: een prachtige vrouw die eeuwig meisje blijft, eentje die de kunst van het guitig kijken en het grappig zijn - in plaats van grappig dóén - tot in de puntjes beheerst. Een rank hertenfiguurtje heeft ze, waardoor ze alles kan dragen. Op premières verschijnt ze nu eens in een popperig jurkje, dan weer in een fraaie smoking met Marlene Dietrich-broek, soms met poezenoortjes op (voor de première van Pim & Pom, en daar was het het uiteraard een zeer passende dracht) en af en toe in een wat ouwelijke avondjurk - de enige valse noot. Zodra het kan, zoals hier op de set van de kinderfilm Jack Bestelt een Broertje, gaat Georgina casual. Betekent casual voor het gros der Hollandse sterren dat de gympen afgetrapt zijn, het T-shirt vaal en de jeans gescheurd, Georgina doet niet mee aan die puberale gekkigheid. Haar sneakers zijn keurig, haar skinny diepzwart en haar overhemd Brigitte Bardot-geruit. Hoera ook voor de paardenstaart, het verrukkelijkste guitepuitje aller meisjeskapsels. Staande ovatie voor het T-shirt, waarop staat 'Alleen beesten dragen bont'. Want zo is het.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Cécile Narinx, hoofdredactrice Harper's Bazaar

Een zalmroze anorak is niet het eerste waar je aan denkt als je de rode loper moet betreden. Maar de gelegenheid dicteert de dresscode en hier is de gelegenheid een vrolijke. We zien de jonge acteur Geza Weisz op de première van Wiplala, de kinderfilm naar het boek van Annie M. G. Schmidt over een kabouter die allerlei avonturen beleeft (eigenlijk geen kabouter, maar een wiplala, eentje die door de andere wiplala's is verstoten omdat-ie niet zo goed kan tinkelen - hardvochtige lui, die wiplala's). Geza Weisz speelt de titelrol.

Het waren de Eskimo's op Groenland die het water- en luchtdichte voordeel ontdekten van de ritsloze overgooier met trekkoorden bij de openingen (hals, hand) en om het middel. Zo'n overgooier, anorak genoemd, heeft net als veel andere overjassen (trenchcoat, parka) moeiteloos de overstap gemaakt van functioneel naar modieus. Het was de Engelse working class-jeugd - wie anders - die de jas introduceerde in het straatbeeld. Vooral casuals (hippe hooligans) waren er in de jaren tachtig dol op.

De anorak van Geza Weisz is wat lang voor zijn kleine postuur, maar hij draagt 'm passend met een dichtgeknoopt boordje eronder - zo zien we het graag. Broek met opgerolde pijpen, daaronder sneakers, prima; de anorak verdraagt geen nette schoenen. Een kuif op het olijke hoofd om het af te maken. Ja, dit is een vrolijkstemmend tafereel. Annie M. G. zou er tevreden de brand van in een sigaretje jagen.

null Beeld foto ANP
Beeld foto ANP
Meer over