Met een sofi-nummer erop is het ineens een brief

Dit gaat ons enkele eurotonnen per jaar kosten, zegt de Belastingdienst...

Woensdag kwam de rechtbank in Den Haag tot de uitspraak dat bepaalde aangiftebiljetten van de Belastingdienst moeten worden aangeduid als 'brief' en niet als drukwerk. Het gaat dan om vijf miljoen brieven, van de totaal 120 miljoen die de Belastingdienst jaarlijks per post distribueert, voornamelijk nog via TPG Post.

In die vijf miljoen brieven zitten herinneringen: verzoeken aan de geadresseerde om toch vooral te denken aan de aangifte van de omzetbelasting of aan de loon- en inkomstenbelasting. Een standaardtekst weliswaar, maar met enkele toegevoegde persoonlijke gegevens, zoals sofi-nummer of aangiftenummer. En daarom zijn dat 'brieven', in de zin van de Postwet uit 2000, zo oordeelde de Haagse rechter, en geen drukwerk.

Gevolg is dat de Belastingdienst nu voor 2007 geen openbare aanbesteding kan doen voor bezorging van die brieven. Het ontbreken van concurrentie maakt bezorging van die brieven daarom duur, onnodig duur, vindt de Belastingdienst.

TPG Post heeft tot 2007 een alleenrecht op de bezorging van brieven tot honderd gram. 'Het is aan de ene kant onze plicht door heel Nederland voor 0,39 euro brieven te bezorgen, tot in de kleinste uithoek. In ruil daarvoor hebben we enkele privileges gekregen, onder andere de bezorging van brieven voor de Belastingdienst. Deze gerechtelijke uitspraak is een principi: er mag niet worden gerommeld met de definitie', zegt TPG Post. Het bedrijf is verheugd over de uitkomst van de tegen de eigen grootaandeelhouder aangespannen zaak. De Nederlandse staat heeft nog steeds 35 procent van de aandelen TPG.

De markt is minder verheugd. Selekt Mail en MailMerge, die zichzelf onafhankelijke postbedrijven noemen, hadden graag op zo'n openbare aanbesteding van de Belastingdienst ingeschreven. Dat kan na de gerechtelijke uitspraak nog even niet. 'We drogen onze tranen', zegt Peter Buis van MailMerge. 'We zitten in een krimpende markt. Door het e-mailverkeer zijn er steeds minder brieven te bezorgen. Vroeger was een brief handgeschreven, nu is het al voldoende als er een sofi-nummer op staat, bizar', vindt Buis.

De alternatieve postbezorgers moeten het voorlopig doen met de zwaardere post van de Belastingdienst. TPG Post doet nog steeds een deel daarvan, maar MailMerge en SelektMail hebben inmiddels wat van het TPG-monopolie afgesnoept. Ze hebben in januari zo'n vier miljoen brieven bezorgd met belastingaangifteformulieren voor particulieren. 'Die met die dikke handleiding', zegt Buis.

Meer over