Met een enkel gebaar de muis van tafel

Kijk nog maar eens goed naar de muis. Na het klikken en na het swipen gaan we voortaan zwaaien naar de computer. Alles is er klaar voor.

Het is allemaal de schuld van Tom Cruise. Sinds de acteur in de sf-thriller elf jaar geleden Minority Report holografische computerschermen bediende zonder een muis of toetsenbord te gebruiken, is er een ware wedren ontstaan op technologie die dat visioen tot een werkbare werkelijkheid transformeert. Weg met het toetsenbord dat ophoudt te werken als er koffie over vloeit. Foetsie met de muis die geen kaas maar batterijen vreet.

Het is hard gegaan sindsdien.

Toms personage in de film, die zich afspeelt in een (niet zo) grandioze wereld anno 2054, moest nog speciale handschoenen aantrekken voor de hologrammen die voor zijn gezicht zweefden. Dat visioen van een halve eeuw verder is zó 2002, stelt HP nu. De grootste computerbouwer ter wereld gaat zijn computers bundelen met gebarenbesturing die geen nuffige handschoentjes vereist.

HP heeft daartoe een overeenkomst gesloten met Leap Motion. Deze drie jaar oude startup in San Francisco trok vorig jaar de aandacht met de aankondiging van een 'aanraakvrije' afstandsbediening. Aangesloten op een computer stelt een piepklein doosje gebruikers in staat om met handgebaren objecten op het scherm in beweging te zetten.

De Leap Motion Controller is vanaf volgende maand in de Verenigde Staten te koop, voor 79,99 dollar (61 euro). Met HP heeft Leap Motion nu een grote afnemer binnengehaald.

Leap Motion doet geheimzinnig over hoe ze het kunstje van gebarenbediening flikt. Het sterke vermoeden is dat de Leap Motion Controller een elektrisch veld schept dat handgebaren en vingerbewegingen kan signaleren.

Journalisten die de technologie kort mochten proberen, waren enthousiast. En zij niet alleen. Tot de geldschieters behoort miljardair Marc Andreessen, de legendarische medeschepper van de allereerste webbrowser (Netscape) die als investeerder een vinger in tal van grote internetprojecten heeft.

Onduidelijk is nog hoeveel softwareprogramma's straks werken met de Leap Motion Controller. De webwinkel met toepassingen gaat pas volgende maand open, als het kastje werkelijk te koop is. Leap Motion heeft naar eigen zeggen 26 duizend pakketten aan ontwikkelaars uitgereikt.

De website licht wel een tipje van de sluier op. Te zien zijn een Leap-versie van het bekende behendigheidsspel Cut The Rope, het tekenprogramma Painter Freestyle van Corel en Block 54, een game waarin je van blokken een toren bouwt. Aangekondigd staat verder Sugar Rush Speedway, een webspel gebaseerd op een racegame uit de Disney-tekenfilm Wreck-It Ralph.

Leap Motion is niet de enige die zich op de aanraakvrije besturing van computers heeft geworpen. Vorige week werd bekend dat 4tiitoo (spreekt uit als 'fortie-toe', oftwel Engels voor 42) in München genoeg geld heeft binnengehengeld om de productie te beginnen van zijn Nuia EyeCharm. Deze sensor laat gebruikers een computer besturen met hun ogen.

De Duitsers zamelden hun startkapitaal van iets meer dan een ton in bij Kickstarter, de bekendste online marktplaats voor crowdfunding (publieksfinanciering). 1.390 tekenden in voor de sensor of de bouwtekening om er zelf eentje te maken.

Dat laatste kan, omdat de Nuia EyeCharm is een kap is die de gebruiker over een Kinect schuift. De gebarensensor van Microsoft, in eerste instantie ontwikkeld voor de Xbox 360-spelcomputer, is alleen in staat om handgebaren en lichaamsbewegingen te herkennen. Maar met de Duitse uitbreiding kan de Kinect ook de bewegingen van de pupillen volgen.

4tiitoo stelt dat ze 'eye-tracking' met de Niua EyeCharm betaalbaar maakt. De technologie voor het volgen van oogbewegingen vergt tot nu toe hardware die 700 tot 15 duizend euro kost, afhankelijk van de toepassing. 4tiitoo wil de definitieve versie van de Nuia EyeCharm vanaf augustus aan zijn geldschieters leveren.

Lenovo demonstreerde twee jaar geleden een laptop voorzien van technologie voor 'oogvolging' met technologie van het Zweedse bedrijf Tobii. Maar verder dan een prototype lijken de Chinezen niet gekomen.

Tobii kondigde in januari aan dat het dit jaar een consumentenversie van zijn 'eye tracker' op de markt wil brengen. Een prijs voor de eerste vijfduizend exemplaren van de Tobii Rex is niet genoemd. Een bundel met software om apps te maken voor oogbediening kost rond de 760 euro.

undefined

Meer over