Met druk op 'enter' duizend mensen gegijzeld

De rechtszaal is uitgestorven, op de kantonrechter en de griffier na. De stoel van de verdachte blijft leeg, er is geen advocaat die een pleidooi heeft voorbereid en op de publieke tribune wacht niemand in spanning op de beslissing die de Friese magistraat W....

Hangelbroek heeft de afgelopen twee jaar routine gekregen in het snel afwerken van zaken. Elke maand stelt hij justitie opnieuw in staat om duizenden verkeersovertreders met openstaande rekeningen tijdelijk vast te zetten. En vrijwel altijd valt die beslissing in een lege rechtszaal. De wanbetalers laten zich niet bij het kantongerecht van Leeuwarden zien, ondanks de half miljoen gulden die justitie jaarlijks uittrekt voor waarschuwende advertenties in het Algemeen Dagblad.

De paginagrote advertenties zijn niet dreigend bedoeld. Justitie is verplicht om hardnekkige wanbetalers te wijzen op de consequenties van hun gedrag, ook als ze in het buitenland verblijven of als hun adres onbekend is. Hardrijders krijgen van justitie een laatste kans om hun boete te voldoen, of om uit te leggen waarom de boete nog opstaat.

Maken ze geen gebruik van die gelegenheid, dan worden ze opgenomen in het opsporingsregister van de politie. Dat kan leiden tot de zwaarste sanctie waarmee justitie de betaling van boetes kan afdwingen: de gijzeling. Hoe vaak (buitenlandse) wanbetalers worden vastgezet, is volgens een woordvoerder van justitie niet bekend.

'Als justitie deze inspanning niet zou verrichten, zou het niet betalen van boetes onbestraft kunnen blijven', zegt hoofd bedrijfsvoering van het kantongerecht H. Holtman. Hij maakt zich geen zorgen over de rechtszaal die elke maand vrijwel leeg blijft. Adverteren in een andere krant zal de opkomst niet verhogen, denkt hij. De meeste wanbetalers zien de oproepen niet, of het laat ze koud.

Of de hoge kosten van de advertenties worden terugverdiend met het innen van achterstallige boetes, weet Holtman niet. Hij vindt het niet van groot belang. De rechtvaardigheid is in het geding. 'Misschien moet het principe dat iedereen een laatste kans verdient voordat een zware sanctie wordt ingezet gewoon duur worden betaald.'

Meer over