Met dood sportgekke tekenaar is Appie Happie wees geworden

De geestelijke vader van stripfiguur Appie Happie is zaterdag op 84-jarige leeftijd overleden.

VAN ONZE VERSLAGGEVER JOOST POLLMANN

Dik Bruynesteyn tekende in 1948 zijn eerste sportkarikaturen voor de Haagsche Courant en het tijdschrift Sportwereld, daarna kwam hij bij dagblad Het Vrije Volk waaraan hij vele jaren verbonden zou blijven. De sportgekke tekenaar richtte in 1959 het blad Sport-Toto op met daarin verschillende strips van hemzelf, maar het was geen zakelijk succes en hield na een jaar op te bestaan. Daarna ging Bruynesteyn de strip Fritzchen Wunder tekenen voor het Duitse blad Der Kicker.

In 1967 begon Bruynesteyn met de strip Appy Happy in Het Vrije Volk, maar hij verruilde die titel tijdelijk voor een andere voetbalstrip onder de titel Chris Crack. Engelstalige helden, want in 1966 was Engeland wereldkampioen geworden. In 1970 keerde hij terug naar zijn verhollandste Appie Happie, die tientallen jaren in Het Parool zou verschijnen.

Appie Happie van De Taaie Tijgers was een spits met gespierde dijen die van vele meters afstand op het doel kon knallen, maar hij was ook de hoofdrolspeler in een krantenstrip waarin de voetbalactualiteit werd vertaald in satirische lijnen en pittige dialoogjes. In het verhaal Simon Spoorloos Smakeloos uit 1979 draait alles om de overheersende positie van Mister Money, en zelfs het Tribune Tuig wordt niet vergeten.

Oorspronkelijk werd de naam Bruynesteyn geschreven als Bruijnesteijn, maar dat is een onbetekenend detail omdat hij in de volksmond kortweg Dik heette, wat veel zegt over zijn populariteit. Zoals cartoonist Siegfried Woldhek geregeld zijn kunsten vertoont in De Wereld Draait Door, zo verscheen Bruynesteyn vroeger als sneltekenaar in sportprogramma's als Sport in beeld en Studio Sport. Hij tekende niet alleen dagstrips, maar publiceerde ook vele boeken.

Bundelingen van Appie Happie-strips, of illustraties bij de voetbalkunsten van Johan Cruijff, zoals het in 1968 verschenen De Aanvalsspits. Maar ook de wielersport boeide hem, getuige zijn boek Vals plat - Wegwijzer in het wielerjargon of zijn tekeningen bij de uitgave Dries op de fiets uit 1981, waarin de profpoliticus en amateurfietser Van Agt een boekje opendeed over zijn besognes.

Bruynesteyn was vooral populair in de jaren vijftig en zestig, maar is daarna niet vergeten. In 2005 kreeg hij van het Stripschap de jaarlijkse De Bulletje en Boonestaak Schaal voor stripmakers die aan de wieg hebben gestaan van het Nederlandse beeldverhaal.

In 2007 verscheen ter gelegenheid van Bruynesteyns 80ste verjaardag het album Appie Happie, terug van weggeweest. Profvoetballer Pierre van Hooijdonk nam het eerste exemplaar in ontvangst in het Olympisch Stadion in Amsterdam en er werd een overzichtstentoonstelling van zijn werk georganiseerd in het Nederlands Stripmuseum in Groningen. Een waardige afsluiting van een lange loopbaan langs de lijn. Jammer dat Dik Bruynesteyn het Ajax waarvan hij het roodwitte tenue zo vaak heeft getekend, net niet officieel kampioen heeft zien worden.

undefined

Meer over