SATIRE

Met diarree aan de muur werkt Jannie huilend door

Vrolijk nieuws uit de zorg: verpleegster Jannie Broekhoven (48) van verpleeghuis de Ondergaande Zon is uitgeroepen tot medewerker van de maand.

Beeld ANP XTRA

Ze liet in juni slechts twee dementerende cliënten langer dan een dag in hun poepluier zitten, zette maar één bewoner onder een kokendhete douche en rammelde welgeteld niemand uit frustratie door elkaar. Een knappe prestatie, vindt directeur Emile Blommert (28).

Blommert roemt vooral Jannies inschattingsvermogen. 'Als je haar burn-outs niet meetelt, werkt Jannie hier natuurlijk al vier jaar. Door haar ruime ervaring weet ze feilloos wanneer medicijnen die over datum zijn nog net wel of net niet kunnen worden toegediend. Daardoor is er maar één cliënt in haar eigen braaksel gestikt', zegt de onlangs aan de Nyenrode Business University afgestudeerde Blommert.

Engel

'En dan haar emotionele beheersing: als een engel. Als een van onze klanten in een delier diarree tegen de muren heeft gegooid, krijgen stagiairs al snel de neiging om iemand in hun walging openlijk verrot te schelden. Jannie doet dat niet. Die werkt gewoon huilend door. Dát is rendementsdenken!'

Hoewel Jannie niet beschikbaar is voor commentaar omdat ze in een papieren zak staat te hyperventileren, heeft ze volgens Blommert veel plezier in haar werk. 'Dat zie je terug in de cijfers. Als alle medewerkers zich zo hard te pletter zouden werken als Jannie, kan ik binnenkort directeur worden van een nog groter verpleeghuis', zegt Blommert trots. De productietargets zijn met ingang van juli met 20 procent verhoogd.

Mevrouw Riezenbos (96), bewoonster van de Ondergaande Zon, is ook blij met Jannie: 'Wanneer mag ik naar huis?'

Meer over