Met deze stemcomputers wordt niet geknoeid

In een rommelig kantoortje in het gerechtsgebouw op West Beau Street staan zes mannen met gespannen blik over drie computers gebogen. Het kantoortje is het hoofdkwartier van de verkiezingen in Washington County. De computers zijn stemcomputers, willekeurig geselecteerd uit de 670 machines die straks bij stembureaus in de hele streek zullen worden neergezet. Deze ochtend wordt getest of alles werkt.

Robert van de Griend
Een van de stagiairs van Larry Spahr Director of Elections op het hoofdkwartier van de verkiezingen in Washington County. Beeld
Een van de stagiairs van Larry Spahr Director of Elections op het hoofdkwartier van de verkiezingen in Washington County.Beeld

Larry Spahr, 69 jaar oud en al 35 jaar Director of Elections, loopt met grote precisie zijn checklist na. Databases met stemgerechtigden compleet? Machines goed verzegeld? Elke bevinding laat hij dubbelchecken door de vijf mannen die om hem heen staan - stagiairs van begin twintig. Na ongeveer drie kwartier spreekt Spahr het verlossende woord: 'Gentlemen, we did it.' De stagiairs delen high fives uit.

Nooit eerder woedde er voorafgaand aan de Amerikaanse verkiezingen zoveel discussie over de vraag of het stemproces wel eerlijk zal verlopen. Die discussie werd vooral aangewakkerd door Donald Trump, die eerst al verklaarde dat hij de uitslag niet zomaar zou accepteren, en in de daaropvolgende weken ook nog herhaaldelijk waarschuwde voor manipulatie. Daarbij wees Trump nadrukkelijk naar Pennsylvania, waar volgens hem vier jaar geleden met de stemmen was geknoeid. Niet geheel toevallig is Pennsylvania ook een van schommelstaten die bij deze verkiezingen het verschil kunnen maken.

Hier in Washington is 50 procent van de bevolking ervan overtuigd dat de verkiezingen doorgestoken kaart zijn, bleek onlangs uit een peiling van het plaatselijke krant. Nog eens 11 procent kruiste het vakje 'misschien' aan.

Reservecomputers

Larry Spahr schudt het kale hoofd als hem de cijfers worden voorgelegd. Hij heeft zijn werk net zo zorgvuldig gedaan als in de voorgaande 34 jaar, zegt hij.

Op alle stembureaus staan voor de zekerheid reservecomputers en monteurs klaar. Iedereen die binnenkomt wordt streng in de gaten gehouden. Wie onaanvaardbaar gedrag vertoont (volgens het handboek dat alle poll watchers hebben gekregen is het strikt verboden om 'stemcomputers te vernietigen' of 'andere stemmers aan te vallen') wordt onmiddellijk gearresteerd, en kan rekenen op een boete van 5.000 dollar.

Spahr: 'En wie achteraf komt zeuren dat hij zijn stem wil intrekken, kan het bekijken.'

De vraag of deze stemcomputers kunnen worden gehackt, speelt Spahr door aan een van zijn stagiairs. Nee, zegt de jongen, de computers zijn niet aangesloten op het internet, dus dan zou je hier moeten inbreken. En er hangen hier overal camera's. Spahr: 'Ik bedoel maar. Misschien is het niet onmogelijk, maar wel heel moeilijk.'

'Pleaaaase', zegt Brenda Cletus, campagnemedewerker voor de Republikeinen in haar kantoortje in East Maiden Street. 'Natúúrlijk worden de verkiezingen gemanipuleerd.' Cletus draagt een blauw T-shirt met 'Hillary for Prison' en is behangen met Trump-buttons. Haar twee dochtertjes, die verderop aan een tafeltje zitten te kleuren, zijn uitgedost in roze jurkjes met de slogan 'Women for Trump'. In de hoek van het kantoor staat een kartonnen cut-out van The Donald.

Robert van de Griend bericht tot aan de presidentsverkiezingen dagelijks vanuit Washington, Pennsylvania. Dit is aflevering 8. Lees hier de vorige afleveringen terug.

Gemanipuleerd

Voor Cletus is het glashelder. 'De hele samenleving wordt al decennia door de Democraten gemanipuleerd. Zal ik één voorbeeld noemen? Waarom mogen transgenders wel zelf bepalen naar welke wc ze gaan, maar mogen wij op scholen geen foto's ophangen van abortussen? Leg dat maar eens uit.'

En dus, concludeert Cletus, is het niet meer dan logisch dat er ook met de stemmen zal worden gerotzooid. 'Maar het zal niet uitmaken hoor,' glimlacht ze. 'Donald wint toch wel.'

Meer over