Nieuws

Met deze klimaatplannen is de Duitse formatie bijna rond

De ambitieuze klimaatplannen van de formerende Duitse partijen beginnen gestalte te krijgen. De drie partijen hebben verschillende doelen gesteld voor de transitie naar groene energie. Ook krijgt Duitsland een apart ministerie voor Klimaat.

Carlijn van Esch
Duitsland had in juli last van extreme regenval. In de plaats Schuld werden huizen en wegen vernield en door de overstromingen kwamen meer dan 180 mensen door de overstromingen om het leven.
 Beeld EPA
Duitsland had in juli last van extreme regenval. In de plaats Schuld werden huizen en wegen vernield en door de overstromingen kwamen meer dan 180 mensen door de overstromingen om het leven.Beeld EPA

De sociaaldemocraten, liberalen en groenen die samen een regering willen vormen, hebben besloten om uiterlijk in 2030 alle kolencentrales te sluiten. De vorige regering hield 2038 als deadline aan. Ook moeten in 2040 alle Duitse huishoudens van het gas af zijn. Dat melden verschillende persbureaus dinsdag op basis van bronnen die betrokken zijn bij de coalitieonderhandelingen tussen de SPD, de FDP en de Groenen.

Ambitieuze klimaatdoelstellingen waren dé campagnebelofte van de Groenen. Ook een klimaatministerie stond op het lijstje van de linkse partij. Duitsland heeft al een ministerie voor milieu, maar dat richt zich voornamelijk op natuurbescherming. Het nieuwe ministerie moet taken van het ministerie van Economische Zaken overnemen, waaronder het beleid voor industrie en energie.

Een tegenvaller voor de Groenen is het verbod op auto’s die rijden op fossiele brandstof. De drie partijen zijn het eens geworden om in 2035 de verkoop van nieuwe auto’s op fossiele brandstof te verbieden. Daarmee houden ze zich aan de plannen van de Europese Commissie, maar de Groenen wilden het verbod al eerder in laten gaan.

Overstromingen

Er is veel aandacht voor het nieuwe klimaatbeleid van Duitsland, de grootste economie van Europa. Afgelopen zomer kregen onze oosterburen te maken met grote overstromingen waarbij meer dan 180 mensen om het leven kwamen. Het was een ware ‘wake-up call’ voor veel Duitse partijen, die aan de vooravond van de verkiezingen ambitieuzere klimaatplannen presenteerden.

De SPD kwam na de verkiezingen van 26 september met een ruime kwart van de stemmen als winnaar uit de bus. De sociaaldemocraten wilden graag in zee met de centrum-rechtse FDP en de linkse Groenen. SPD-leider Olaf Scholz, naar verwachting de nieuwe bondskanselier, beloofde daarbij een ‘enorme uitbreiding van hernieuwbare energie zodat we zo snel mogelijk fossiele brandstoffen kunnen loslaten’.

Vooral over de wijze waarop die energietransitie bereikt moet worden, verschillen de FDP en de Groenen sterk van mening. De Groenen willen grote investeringen en doelen op een klimaatneutraal Duitsland in 2035. De FDP vertrouwt daarentegen sterk op de vrije marktwerking en wil eigenlijk alleen CO2-heffingen.

Toch begonnen de drie partijen voortvarend aan de onderhandelingen. De liberalen veegden een maximumsnelheid op de autobahn bij voorbaat van tafel, maar zijn de SPD en de Groenen op andere milieu fronten tegemoet gekomen. Deze dagen worden de laatste knopen doorgehakt, zodat de coalitie misschien al woensdag, maar in elk geval nog deze week een regeerakkoord kan presenteren.

Meer over