Met de complimenten van Gandalf en Kid Creole

Jossine Modderman en Arno Kantelberg geven elke week ongevraagd stijladvies aan bekende mensen.

Herman Tjeenk Willink en Céline Dion. Beeld ANP / HH
Herman Tjeenk Willink en Céline Dion.Beeld ANP / HH

Jossine Modderman, hoofdredacteur LINDAnieuws en LINDA.tv:

Sinds de dood van haar man lijkt Céline Dion van het padje af. De Canadese zangeres had op het podium al een uitbundige kostuumvoorkeur, maar nu ziet ze er ook privé uit als Gandalf op crystal meth.

Wanneer precies is less is more in de stijlkliko beland? Ze hult zich in de ene na de andere ijzingwekkende combinatie. Er eentje kiezen, is als plukken van laaghangend fruit. De zangvogel, die avond na avond haar stem in de overdrive gooit in Las Vegas, lijkt elke modefilter achter zich te hebben gelaten en dat, dames en heren, getuigt hoe dan ook wél weer van lef.

Gedurende de zomer ben ik mijn passie voor hysterische kledij niet verloren, maar zelfs ik krijg een hartaanval van bovenstaande Ange de la Mort. Verantwoordelijk voor Celine's Horror Show is haar nieuwe stylist Law Roach. Hij stak haar in dit geëxalteerde ensemble van het Britse duo Ralph & Russo dat couture fabriceert dat zo prijzig is dat een klein Afrikaans land er een jaar van zou kunnen eten.

De ironie wil dat alle stukken op zich hartstikke fraai zijn. De broek en het hemd: niks mis mee. De lengte van de pijpen: supercool. De tas en bril: zondermeer wonderschoon. De kunstige cape: een museumstuk. De breedgerande hoed: een toppertje. Maar bij elkaar: mozes kriebel, is er al niet genoeg drama in de wereld? Overigens laat Liberace vanuit gene zijde weten dat hij schuimbekt van jaloezie.

null Beeld Hollandse Hoogte / E-Press Photo.com
Beeld Hollandse Hoogte / E-Press Photo.com

Arno Kantelberg, hoofdredacteur Esquire

Mode is soms net politiek. Als je lang genoeg trouw blijft aan een bepaalde stijl, wordt die vanzelf weer populair. In Haags jargon: drie keer links is ook rechts.

Herman Tjeenk Willink zal zich er niet van bewust zijn, maar de brede stropdas met patroon is weer helemaal en vogue, net zoals de broek met bandplooien. Ach, alles komt ooit weer terug, misschien zelfs wel de 52 Kamerzetels die Tjeenk Willinks partij in 1986 had.

Maar goed, die das dus. Daarvan ben ik van mening dat die níét, zoals de etiquette voorschrijft, over de broekband moet hangen - die koekwous in het Witte Huis laat dagelijks de desastreuse gevolgen zien van het te nadrukkelijk opvolgen van dat devies. Ik maak echter graag een uitzondering: als de band van de broek hoog zit, mag de das reiken tot net boven de liefdessabel.

De voormalige informateur combineert hier zijn bandplooibroek met hoge taille met een iets te lang jasje. Daardoor krijgt het ensemble ineens iets van de zoot suits uit de jaren dertig en veertig, die oversized pakken die in de jaren tachtig door Kid Creole (van de Coconuts) werden gedragen. Omdat een bandplooibroek extra volume creëert rond de heupen, is hij overigens vooral geschikt voor de wat dunnere man. En ja, u leest het goed. Hier werden zojuist Herman Tjeenk Willink en Kid Creole in één adem genoemd.

null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over