Met dank aan Günter Grass Kop en nog wat

Is er nog iemand die over de affaire-Günter Grass iets zinnigs heeft toe te voegen? De Groene Amsterdammer doet een poging door de Duitse schrijfster Ute Scheub te interviewen, wier nazi-vader zelfmoord pleegde tijdens een lezing van Grass....

Gijs Zandbergen

Wallis de Vries laat zich voor het interview fotograferen in een malle houding in een stoel. Die malle gekkigheid zien we terug in Nieuwe Revu, waar D66’er Bert Bakker voor het plaatje in de branding gaat zitten en later een sigaretje opsteekt. De politicus is ijdel, maar geen patser zoals de leden van de patsers-top-25 die Nieuwe Revu elders afdrukt. Op nummer drie van die lijst staat ex-voetballer Winston Bogarde. Maar die had net zo goed kunnen voorkomen op het lijstje voetbalculthelden dat Nieuwe Revu opvoert.

Voor de politici is deze week HP/De Tijd het aangewezen medium. Hoewel, een groot gedeelte van de ruimte gaat op aan aanstaande ex-politici. Den Haag loopt leeg, zegt het blad, dat trouwens ook een debuterend politicus heeft gesproken. Het is Jan Schinkelshoek (CDA), bij wie de antwoorden korter worden, naarmate de vragen aan stekeligheid winnen. Terzake van Günter Grass heeft HP/De Tijd dezelfde invalshoek als De Groene bedacht. Boudewijn van Houten, ook al met een foute vader in zijn bagage, laat zijn licht over de ‘neo-communist’ Grass schijnen en schopt en passant tegen de schenen van Harry Mulisch, Hugo Claus en Graham Greene, ook al is de laatste dood sinds 3 april 1991.

Dat geschreven hebbend, valt op hoeveel dood er in Vrij Nederland voorkomt. Indirect gebeurt dat via de moord-advocaten Geert-Jan en Carry Knoops en via de wadvogels die worden bedreigd door de gasboringen in de Waddenzee. Maar vooral het interview met suïcidecounseler Ton Vink trekt de aandacht. Hij is filosoof en schrijver van een boekje over zorgvuldige zelfdoding. Binnenkort moet Vink voor de rechter verschijnen, omdat het OM vindt dat hij zelfmoordenaars een (verboden) handje helpt. Om de productie compleet te maken, een interview met ene ‘Hans’ (59), die klaar is met leven. Nu de stap naar gene zijde nog. Daar zit trouwens Theo van Gogh de Amerikaanse ‘remakers’ van zijn film Interview uit te lachen, want de film wordt wel een tikkeltje anders dan de zijne. Nog meer film staat in een artikel getiteld Vrouwen doen het prima zonder seks . Dan gaat het over de nieuwe rolprent van de Spaanse regisseur Pedro Almodóvar. Gelukkig staat Martin Bril ernaast met de rubriek Evelien. Daaruit blijkt dat Almodóvar niet per se gelijk hoeft te hebben.

Gijs Zandbergen

Meer over