Met AZ staat Advocaat nu wel bovenaan

AMSTERDAM - AZ - ADO Den Haag 2-0

Wat is hij trots. Voor de camera van de NOS spat de vreugde er van af bij Dick Advocaat, nadat hij zaterdagavond ook zijn derde competitiewedstrijd als trainer van AZ heeft gewonnen. De club uit Alkmaar staat na de 2-0-zege op ADO Den Haag eerste in de eredivisie. Dat is de plek die hij vorig seizoen zo verbeten najaagde met PSV. Uiteindelijk werd de ploeg tweede, met 7 punten achterstand op Ajax.

Eindelijk lijkt Advocaat zijn gelijk te halen. Je ziet het hem denken: het is me tóch gelukt. Nota bene met AZ, een club die geen geld had om flink te investeren en de beste speler, Adam Maher, heeft moeten verkopen.

Meteen na de eerste vraag van de NOS-verslaggever neemt een brede lach bezit van het gezicht van de trainer. Wist hij al dat dit zou gebeuren toen hij besloot terug te keren bij AZ? 'Dat is een terechte constatering', grapt hij.

Daarna blijkt waarom hij ooit werd getypeerd als 'De man met een ijzeren hand in een fluwelen handschoen'. Advocaat haalt hard uit naar zijn voorganger, Gertjan Verbeek. 'Je zag dat de ploeg ontzettend graag wilde en ook wel bevrijd was na het ontslag van Verbeek', zegt hij. 'Want alles werd toch bij die spelersgroep neergelegd, wat niet terecht was. Als je ziet met hoeveel plezier ze nu voetballen, dan krijg je er meer uit.'

De boodschap is duidelijk: zijn spelers zijn dolblij dat ze zijn verlost van hun vorige trainer, die er niet in was geslaagd een prettige sfeer te creëren en het team overal de schuld van gaf.

Het is ongebruikelijk dat een trainer zo openlijk kritiek uit op zijn voorganger, zeker als die net is vertrokken. Veel coaches vinden dat niet chique; ze laten het oordelen in zo'n geval liever over aan anderen.

Feit is dat Advocaat zijn team anders laat spelen dan Verbeek. 'De kleine generaal' haalde aanvaller Maarten Martens naar het middenveld en gaf vertrouwen aan de wegkwijnende Celso Ortiz, die sinds kort indruk maakt als defensieve middenvelder. De nadruk ligt nu minder op loopvermogen en meer op creativiteit.

Zaterdag oogt AZ stukken beter dan ADO Den Haag. Alleen omdat de thuisploeg de nodige kansen mist, blijft het nog vrij lang spannend. Gudelj schiet pas vlak voor rust de 1-0 binnen, de IJslander Johann Berg Gudmundsson beslist in de 65ste minuut het duel met een keihard afstandsschot in de kruising: 2-0.

Dat doelpunt heeft een bijzondere voorgeschiedenis. De trainer had Gudmundsson op scherp gezet met een geintje over het verschil tussen zijn spel in het nationale team van IJsland en dat bij AZ.

'Ik zei tegen hem: schiet je alleen bij IJsland op de goal of zo?', aldus de lachende Advocaat. 'Nou, dat heeft hij heel goed in zijn oren geknoopt.'

Het is een verademing om hem zo te zien. Vorig jaar, bij PSV, straalde hij vooral moedeloosheid en verongelijktheid uit. Toen klaagde Advocaat zelf geregeld over zijn elftal. Met name spits Matavz en de centrale verdedigers moesten het publiekelijk ontgelden.

Zonder versterking zou de titel een illusie blijken, waarschuwde hij in Eindhoven tot vervelens toe. Daarom is het frappant dat hij Verbeek nu verwijt dat AZ een mindere periode heeft doorgemaakt.

Dat Advocaat nu bovenaan staat, zegt niet bijzonder veel in een competitie waarin de kansen wekelijks keren. Zondag wacht een lastige uitwedstrijd tegen Feyenoord, de nummer-4. Toch krijgt hij bij de NOS de vraag voorgelegd of een kampioenschap met AZ haalbaar is.

Ineens kijkt de trainer bedenkelijk. 'Aan het eind van de rit zien we wel waar we staan. Kwalitatief gezien zijn er betere ploegen, maar instelling speelt ook een enorme rol.'

undefined

Meer over