Met Aboutaleb schiet de Pvda naar 27 zetels en het EK voetbal barst los

Goedemorgen. Mocht Ahmed Aboutaleb zich melden als lijsttrekker, doet de PvdA weer serieus mee om het premierschap. Verder levert het Nederlandse leger aan slagkracht in door schaarste aan mensen en middelen. En in Frankrijk barst het EK en daarmee de sportzomer los. Dat en meer leest u in onze ochtendnieuwsbrief.

Terwijl u sliep

Materieelgebrek brengt buitenlandse missies Defensie in gevaar

De schaarste aan mensen en middelen begint de slagkracht van het Nederlandse leger merkbaar te beïnvloeden. Gebrek aan materieel en uitzendbaar personeel speelt een belangrijke rol bij de afbouw van de huidige twee grote militaire missies. In Irak en Mali worden de Nederlandse activiteiten de komende maanden fors afgebouwd.

Peiling: met Aboutaleb als leider schiet PvdA omhoog naar 27 zetels

Met Ahmed Aboutaleb als lijsttrekker kan de PvdA weer meestrijden om het premierschap. De Rotterdamse burgemeester is op dit moment veruit de populairste politicus van het land. Zelfs PVV-kiezers zijn positief over de PvdA'er van Marokkaanse afkomst.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb. Beeld anp
Burgemeester Ahmed Aboutaleb.Beeld anp

Sportzomer Live - zonder Oranje barst het EK los

Het is de eerste dag van de lange sportzomer met Wimbledon, de Tour de France en de Olympische Spelen. Maar eerst natuurlijk het EK Voetbal in Frankrijk. In dit liveblog houdt de Volkskrant u op de hoogte van al het sportnieuws, interessante tweets, records en doelpunten.

Tienduizenden verwacht op tweede dag uitvaart Muhammad Ali

Zo'n 14 duizend mensen hebben donderdag afscheid genomen van Muhammad Ali in zijn geboortestad Louisville (Kentucky) tijdens een islamitische uitvaart, de zogeheten jenazah. Vandaag worden opnieuw duizenden mensen verwacht tijdens de herdenkingsdienst in een sportcentrum.

Aanraders van de redactie

Onbekommerd genieten zonder Oranje

Vanavond begint in Parijs het EK voetbal, zonder Oranje. En dat schept een weldadige vrijheid, stelt Willem Vissers. Wie van de 24 landen omarmt u? (+)

Bert Wagendorp: Frankrijk is bang, maar de supporters drinken een biertje

Ik ben in Parijs, niet voor het EK voetbal, maar voor iets anders. Vrijdagavond speelt Frankrijk de openingswedstrijd tegen Roemenië. Die ga ik kijken in een café. (+)

Air France in conflict met KLM: 'De sociale dialoog is afwezig'

De piloten van Air France gaan staken. Zij vinden dat partner KLM te snel groeit en dat 'het evenwicht' hersteld moet worden. Waarom zijn de Fransen zo bang voor het Nederlandse succes? (+)

Air-France piloten demonstreren bij het Franse parlement. Beeld SIPA Press / Hollandse Hoogte
Air-France piloten demonstreren bij het Franse parlement.Beeld SIPA Press / Hollandse Hoogte

Klagende scholieren? Verwende aanstellers!

De 29ste editie van de jaarlijkse eindexamenklachtenlijn van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) was nogal interessant. Misschien niet zozeer doordat de 210.000 eindexamenkandidaten tezamen een recordaantal van 203.147 klachten produceerden, maar vooral omdat helder bleek dat hoe hoger de opleiding, hoe meer de leerlingen geneigd zijn tot klagen.

Psychiatrische patient Gerrit had geen TBC, 'hij werd opgeruimd'

In psychiatrische inrichtingen stierven tijdens WOII in Nederland opvallend veel patiënten. Op een congres wordt vandaag gepleit voor een onderzoek naar deze vergeten groep slachtoffers.

Verslaggeverscolumn: Is dit proportioneel politieoptreden?

Het staande houden van Typhoon in zijn hybride was nog niet collectief verwerkt met het schuldbewust lofprijzen van de nuchtere rapper, zijn leven en zijn werken, of Nella Hassell, ook donker, werd door een motoragent in Capelle aan den IJssel hardhandig in haar gezicht gemept. Waarom etnisch profileren naast ongepast ook gevaarlijk is. (+)

Glenn de Randamie, alias Typhoon, voorafgaand aan zijn optreden met zijn liveband Lobi Da Basi. Beeld anp
Glenn de Randamie, alias Typhoon, voorafgaand aan zijn optreden met zijn liveband Lobi Da Basi.Beeld anp
Meer over