Column

'Met Aad heeft de KRO goud in handen'

Bij Aad, deelnemer aan Boer Zoekt Vrouw, is het een raadsel dat hij nog alleen is, vindt Martijn Simons. 'Het zullen de omstandigheden wel zijn.'

OPINIE - Martijn Simons
Het festival Boer Zoekt Vrouw waarmee het nieuwe seizoen werd afgetrapt. Beeld ANP
Het festival Boer Zoekt Vrouw waarmee het nieuwe seizoen werd afgetrapt.Beeld ANP

Ik heb nieuwe buren. Dat is om uiteenlopende redenen een genot, maar de laatste weken gebeurt er hier in huis iets wat ik eerder niet voor mogelijk had gehouden. Op zondagavond daal ik af naar de tweede verdieping. Ik schuif aan op de rode bank die een aanzienlijk deel van de huiskamer in beslag neemt en maak het mezelf gemakkelijk. We kijken Boer zoekt vrouw. Ik had de serie eerlijk gezegd niet eerder gevolgd, maar het is een openbaring. Dit jaar zit er een filosoof in. Hij heet Aad en is 48 jaar. Zijn sterrenbeeld is Ram en hij drinkt het liefst mixdrankjes. En bier.

Verder komt Aad komt uit de bollenstreek, en dat kun je horen.

Aad bedient zich van het taaltje dat ik voornamelijk ken van amateurpsychologen en managementtypes. Voor een bloemenkweker mag dat bijzonder heten.

In de tweede aflevering hadden de boeren tien speeddates van elk vijf minuten met de vrouwen die ze hebben gekozen uit de berg brieven die ze in de eerste aflevering vol ongeloof in ontvangst namen. Aad wilde in eerste instantie gewoon de tien jongste vrouwen naar zijn huis lokken (en terecht!), maar daar schijnt Yvonne een stokje voor te hebben gestoken. Nu is de selectie een stuk evenwichtiger: de jongste is 36, de oudste bijna 60.

Aad denkt met de vrouwen mee. Zijn tactiek: inlevingsvermogen en veelzeggende handgebaren die hij van de dominee moet hebben overgenomen. En een blik die zegt dat hij een leven achter de rug heeft, dat hij veel heeft meegemaakt.

Tegen Jeanette zegt Aad: 'In wezen, jouw hele levensverhaal, jouw hele familie, die ken ik. Maar ik zie wel op een gegeven moment, ik zie een stukje goedheid, een stukje wilskracht om weer de boel bij elkaar te rapen. En dat treft me.'

En tegen Liesbeth: 'Je doet aan bowlen.' Liesbeth begint te glunderen en vertelt dat ze onlangs zelfs een prijs heeft gewonnen. Aad vervolgt: 'Dus je hebt een aantal nieuwe hobby's erbij gecreëerd om een stukje leegte eigenlijk...' Liesbeth: 'Ja.'

Het liefst wil Aad een kind. Dat zegt hij niet met zoveel woorden, maar neem dat maar van mij aan. Enige lastige is: hij is al aardig op leeftijd en hij heeft geen zin om als hij 65 is met een puber opgescheept te zitten. Dat is voor sommige vrouwen geen enkel probleem. Charissa (36 jaar, favoriet film Titanic, favoriete schrijver Deepak Chopra, favoriete vakantie een doe- en rustvakantie) heeft een 'sterke kinderwens' en ziet in Aad een wijze man die een fantastische vader zal zijn. Een kind dat door de bloemenvelden dartelt, zo stelt ze het zich voor. Ik zie het gebeuren.

De vrouwen van Aad smelten als ze alleen al in zijn buurt verkeren. Hij heeft goeroe-achtige kwaliteiten die zelfs in de huiskamer volledig overkomen. Het lijkt misschien niet veel, maar de combinatie van de teksten, de gebaren en de blik, man, die is niet te weerstaan.

Aad begrijpt vrouwen. Hij begrijpt hun geest, hij begrijpt hun lichaam. Hij kent hun behoeftes en hun angsten, ook als hij ze nog nooit heeft ontmoet. Als je sommige andere boeren ziet, denk je: ja, ik snap wel dat je meedoet, anders wordt het nooit wat, maar bij Aad is het een raadsel dat hij nog alleen is. Het zullen de omstandigheden wel zijn.

Als Aad uiteindelijk trouwt, en daarover maak ik me geen enkele zorgen, lijkt het me het beste dat er zo snel mogelijk een nieuw programma komt, exclusief over Aad. Zijn bruiloft, zijn huwelijksreis, zijn leven op de bloemenkwekerij, de geboorte van het kind dat er ongetwijfeld gaat komen. De KRO heeft in goud in handen, kwestie van de boel op de juiste manier exploiteren.

Martijn Simons (Twitter: @martijnsimons) is schrijver en televisiecolumnist voor Volkskrant.nl

Meer over