Merrill Lynch wint overnamestrijd om Brits effectenhuis

De Amerikaanse zakenbank Merill Lynch heeft een bod gedaan van 840 miljoen dollar (1,3 miljard gulden) gedaan op het Britse effectenhuis Smith New Court....

Reuter

LONDEN

Volgens Merrill Lynch heeft de investeringsbank N.M. Rothschild, met 25,9 procent grootste aandeelhouder van het Britse effectenhuis, het bod geaccepteerd. Volgens Merrill ontstaat door de overname de grootste zakenbank van de wereld.

Merrill Lynch acht een overneming een belangrijke stap in zijn Europese groeistrategie. Met de verwerving van SNC is de bank ook weer een stuk verder gekomen in haar streven de wereldleider in het zakenbankieren te worden.

De bestuursvoorzitter van SNC, Michael Marks, sprak van een 'perfecte combinatie'. Zijn concern was de grootste zelfstandige effectenmakelaar van Groot-Brittannië. Topman Daniel P. Tully van Merrill Lynch liet weten dat elk van beide ondernemingen unieke en aanvullende vaardigheden inbrengt en dat er nauwelijks sprake is van overlapping.

In reactie op het nieuws steeg de koers van Smith op de Londense beurs met ruim 5 procent tot 5,46 pond. Daarmee kwam de koers dicht in de buurt van het bod van 5,6 pond per aandeel van Merrill.

Met de overname van Smith is binnen korte tijd een vierde Brits effectenhuis in buitenlandse handen gekomen. De andere drie overnames zijn S.G. Warburg door Swiss bank, Kleinwort Benson door de Dresdner bank en het failliete Barings door het Nederlandse financiële conglomeraat ING.

Meer over