Merkel: spoor daders Keulen zo snel mogelijk op

De daders die op oudejaarsavond op het stationsplein in Keulen negentig vrouwen lastigvielen, in veel gevallen seksueel, moeten zo snel mogelijk worden opgespoord. Dit heeft de Duitse Bondskanselier Angela Merkel in een verklaring gezegd.

De dom in Keulen. Beeld anp
De dom in Keulen.Beeld anp

'De kanselier heeft haar woede over deze walgelijke daden en aanrandingen laten blijken', liet Merkels persafdeling weten in een verklaring. Merkel zei dat de autoriteiten er 'alles aan moeten doen om de daders zo snel mogelijk te pakken en te straffen, ongeacht hun afkomst of achtergrond.'

De burgemeester en politie van Keulen lieten dinsdagmiddag op een persconferentie weten dat er tot nu toe is geen dader is geïdentificeerd. Er wordt nog naar gezocht. Ook wordt onderzocht in hoeverre deze misdrijven in georganiseerd verband zijn gepleegd.

Zorgen om carnaval

Dinsdagmiddag werd ook een crisisberaad gehouden om de incidenten te bespreken. De bestuurders maken zich zorgen om de carnavalsfeesten begin februari. Om herhaling te voorkomen worden er verschillende maatregelen getroffen. Zo wordt er voorlichting gegeven over 'mogelijke gevaren' aan jonge vrouwen, die worden aangemerkt als potentiële slachtoffers van misdrijven. Daarnaast wordt aan mensen uit andere culturen uitgelegd wat carnaval inhoudt.

Ook wordt er bij toekomstige grote evenementen meer gelet op veiligheid. Er wordt meer politie ingezet en de videobewaking in de stad wordt uitgebreid. Zo zullen er ook camera's worden ingezet die kunnen inzoomen. Camera's die alleen op lange afstand kunnen filmen zijn niet erg nuttig gebleken bij het identificeren van de daders. De maatregelen werden dinsdagmiddag bekendgemaakt door burgemeester Henriette Reker van Keulen, die later nog telefoneerde met Merkel.

Op het plein voor het station in Keulen verzamelde zich op oudejaarsavond een groep van zo'n duizend mannen. Zij gooiden met vuurwerk naar voorbijgangers, waarna de politie de onruststokers uit elkaar dreef. Later op de avond kwam een deel van de groep terug. Zo'n veertig van hen hebben zich aan misdrijven schuldig gemaakt, meldt de Duitse nieuwszender Tageschau op gezag van de politie.

In groepen omsingelden ze vrouwen die over het plein liepen, om ze te betasten en te bestelen. De mannen waren volgens de politie tussen de 15 en 35 jaar oud, en van Arabische en Noord-Afrikaanse afkomst. Veel mannen zouden dronken zijn geweest.

Van de zestig aangiften die maandag al binnen kwamen, ging een kwart over aanrandingen. Er is ook aangifte van diefstal en mishandeling gedaan. Een vrouw zou zijn verkracht, volgens de politie. Van de vijf personen die zondagavond werden gearresteerd zijn er drie vrijgelaten. De andere twee werden veroordeeld voor diefstal, niet voor aanranding.

Bondskanselier Merkel Beeld afp
Bondskanselier MerkelBeeld afp
Politie bij het station in Keulen op dinsdag. Beeld reuters
Politie bij het station in Keulen op dinsdag.Beeld reuters

Walgelijk en afschuwelijk

De politie noemde de aanranding op zo'n grote schaal van de vrouwen maandag op een persconferentie 'een compleet nieuwe dimensie van criminaliteit'. Diverse landelijke en regionale bestuurders eisen dat de daders worden opgepakt en bestraft. Minister-president Hannelore Kraft (SPD) van de deelstaat Rijnland-Westfalen kondigde een harde aanpak van de daders aan wanneer ze zijn opgepakt. De bondsminister voor Vrouwenzaken, Manuela Schwesig (SPD), betitelde de aanvallen als walgelijk en afschuwelijk.

De Keulse burgemeester Henriette Reker stelde dat Keulen alles doet om de daders te arresteren. Minister Ralf Jäger van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Noordrijn-Westfalen zegde de stad in elk geval alle steun toe, aldus het blad Die Zeit. Tegen de Keulse krant Express zei hij: 'We laten het niet toe dat Noord-Afrikaanse mannen zich organiseren om weerloze vrouwen seksueel te vernederen.'

Afkomst

Op Duitse sociale media wordt volop gespeculeerd over de daders. Door hun Arabische en Noord-Afrikaanse uiterlijk leggen velen de link met het grote aantal vluchtelingen dat in Duitsland is. ‘Op internet vormt zich een racistische menigte’, stelt NDR-journalist Andreas Hilmer vast.

Minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Mazière waarschuwt om niet te generaliseren en niet alle migranten de schuld in de schoenen te schuiven. Ook de antropoloog Hansjörg Dilger, die is verbonden aan de Vrije Universiteit van Berlijn, stelt dat er geen overhaast verband moet worden getrokken met de afkomst van de daders. ‘Een religie of cultuur is op zich nooit vrouwonvriendelijk. Dat heeft altijd meerdere kanten', benadrukt hij. Ook burgemeester Henriette Reker benadrukt dat er geen link met de grote vluchtelingenstroom is.

Meer over