Merkel noemt G8-top een succes

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de door haar geleide en vrijdag afgesloten top van de G8 in Heiligendamm bestempeld als een succes. Maar internationaal worden de resultaten veelal lauwtjes ontvangen.

ANP

Het grootste wapenfeit is volgens Merkel de unanieme toezegging van de lidstaten om een halvering van de uitstoot van CO2 ten opzichte van 1990 serieus te overwegen. "Natuurlijk zijn na twee dagen niet alle problemen in de wereld opgelost, maar we hebben wel vooruitgang geboekt" , zei Merkel op een afsluitende persconferentie.

Hulpprogramma
De leiders van de G8 werden het de afgelopen dagen eens over een nieuw hulpprogramma voor de bestrijding van aids, malaria en tuberculose in Afrika. Met het initiatief is een bedrag van 60 miljard dollar (bijna 45 miljard euro) gemoeid. De helft van het hulpbedrag was onlangs al toegezegd door de Amerikaanse president George W. Bush. De andere zeven landen betalen gezamenlijk de resterende 30 miljard dollar.

Verder lieten de G8-landen landen weten dat ze eerder gedane beloftes om meer geld in de ontwikkeling van arme landen te steken, daadwerkelijk zullen nakomen. Bij de G8-top in het Schotse Gleneagles in 2005 spraken de wereldleiders af om de jaarlijkse ontwikkelingshulp geleidelijk te verdubbelen tot 50 miljard dollar in 2010. Daarvan is de helft bestemd voor Afrika. Tot nu toe is daar weinig van terecht gekomen.

Bono
De Ierse zanger en activist Bono is ook niet onder de indruk van de financiële toezeggingen die de leiders van de G8 hebben gedaan voor het bestrijden van ziekten in Afrika. In een interview met het Britse persbureau Reuters zei Bono vrijdag dat de wereldleiders opzettelijk verwarrende en misleidende taal hebben geuit.

Bono zei dat een tijdschema ontbreekt voor de bestedingen die de G8 willen doen. Verder wees de zanger van de rockband U2 erop dat weinig nieuw geld beschikbaar is gesteld. ‘Ik mag een rockster zijn, maar ik kan wel tellen’. Zijn collega-zanger en -activist Bob Geldoff liet tijdens een persconferentie weten dat de G8 wat hem betreft nauwelijks vooruitgang heeft geboekt ten opzichte van vorig jaar.

Aids
De bestrijding van aids en armoede in Afrika stond vrijdag hoog op de agenda van de laatste dag van de G8-top in Heiligendamm. Bush moet in ieder geval het ochtenprogramma missen. Zijn woordvoerder liet weten dat de president door maagproblemen is geveld. Later op de dag was hij wel weer van de partij.

De landen van de G8 sloten donderdag al een overeenkomst over het klimaatbeleid. De rijkste industrielanden en Rusland stelden dat de uitstoot van broeikasgassen wereldwijd ‘substantieel’ minder moet.

Dit gezamenlijke doel is minder concreet dan de Europese deelnemers aan de topconferentie wilden. De Europese Unie streefde naar een halvering van de uitstoot van kooldioxide in 2050. De G8 werd het er over eens die halvering ‘serieus in overweging te nemen’. De Duitse gastvrouw van de G8-top, bondskanselier Angela Merkel, repte van een zeer grote vooruitgang en een uitstekend resultaat, ondanks het ontbreken van keiharde cijfers.

Mens
Met de afspraken erkennen de Verenigde Staten voor het eerst officieel dat de mens een oorzaak is van de wereldwijde opwarming. In de G8-verklaring over het klimaatbeleid worden de grote opkomende economieën opgeroepen zich bij de doelstellingen aan te sluiten.

In een gezamenlijke verklaring donderdagavond reageerden de leiders van China, India, Brazilië, Mexico en Zuid-Afrika, de Plus Vijf-groep, echter lauwtjes op het bereikte akkoord. Ze stelden dat de rijkste industrielanden veel nadrukkelijker het voortouw moeten nemen bij het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen.

Ook internationale milieuorganisaties reageerden teleurgesteld. Greenpeace pleitte opnieuw voor bindende afspraken. ‘Anders worden de problemen alleen maar voor ons uitgeschoven’, aldus een zegsman.

Gewonden
Greenpeace wilde donderdag met elf boten in een beveiligde zone van de Oostzee voor de kust van Heiligendamm actie voeren. De Duitse politie te water kwam meteen in actie en dwarsboomde de rubberbootjes. Twee opblaasboten van Greenpeace werden door boten van de politie overvaren. Enkele actievoerders raakten gewond.

Greenpeace voerde vrijdagmorgen opnieuw actie. De organisatie liet bij Rostock een luchtballon met twee actievoerders opstijgen. Op de ballon werden de landen van G8 met een tekst gemaand daadkracht te tonen. Een woordvoerster van meldde dat drie politiehelikopters tot bij de ballon vlogen en de actievoerders dwongen te landen.

Schadevergoeding
De Duitse politie is op een schandalige manier in gebreke gebleven wat betreft de bescherming van eigendommen van boeren tijdens de G8-top. Betogers werden van wegen gedreven, waardoor zij door tarwevelden liepen en schade aanrichtten. Dit stelde de vereniging van boeren van de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren vrijdag. De boeren eisen een nog nader te bepalen bedrag aan schadevergoeding van de bondsregering en de deelstaatregering.

Een woordvoerder van de deelstaatregering in Schwerin deelde mee dat er nog geen besluit is genomen of de deelstaat schadevergoedingen uitkeert. ‘Om te beginnen geldt in dit soort gevallen het principe: de vervuiler betaalt’, aldus een woordvoerder. Dit betekent dat de boeren bij de organisatoren van de betogingen moeten zijn.

\N (EPA) Beeld
\N (EPA)
Meer over