Merkel klaagt tegen Obama over afluisteren

BERLIJN - Bondskanselier Angela Merkel heeft woensdag haar beklag gedaan bij president Barack Obama nadat ze had vernomen dat haar mobiele telefoon mogelijk is afgeluisterd door Amerikaanse inlichtingendiensten. Dat heeft een woordvoerder van de Duitse regering gezegd.

De Duitse autoriteiten hadden informatie gekregen dat de privételefoon van Angela Merkel jarenlang zou zijn afgeluisterd. Volgens het Duitse weekblad Der Spiegel, dat het nieuws als eerste bracht, was haar berichtgeving over het materiaal van klokkenluider Edward Snowden de aanleiding.

Merkel heeft Obama gezegd dat als de berichten juist zijn, zij het Amerikaanse handelen 'volstrekt onaanvaardbaar' vindt. Ze heeft Obama om 'onmiddellijke en volledige' opheldering gevraagd.

Het Witte Huis ontkende woensdag dat de VS de telefoongesprekken van Merkel afluisteren.

De VS ontkenden woensdag ook dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA in Frankrijk binnen een maand 70 miljoen telefoontjes heeft afgetapt, zoals de Franse krant Le Monde dinsdag meldde.

De Amerikaanse inlichtingenchef James Clapper stelde in een schriftelijke verklaring dat de berichten onjuist zijn. Hij deed dat na een onderhoud tussen de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius en diens Amerikaanse collega Kerry. Fabius noemde de afluisterpraktijken onacceptabel. Hij zei Kerry dat de VS ermee moeten ophouden.

undefined

Meer over