Commentaar

Merkel houdt de boel bij elkaar, en dat is goed voor Europa

Als Merkel bondskanselier blijft, is dat voor Europa een hele geruststelling.

Philippe Remarque
Angela Merkel Beeld afp
Angela MerkelBeeld afp

Als Angela Merkel morgen wordt herkozen - en daar ziet het naar uit - krijgt ze de kans om langer bondskanselier te zijn dan haar grote voorgangers Adenauer en Kohl. Een formidabele prestatie. Merkel is niet perfect: met haar humane, maar slecht doordachte opengrenzenpolitiek heeft ze Europa in de voegen doen kraken. In eigen land zijn mensen er zeer bezorgd over en heeft de rechts-nationalistische beweging vleugels gekregen. Waar Duitsland moet moderniseren en worstelt met de kloof tussen arm en rijk, wacht Merkel af.

Toch willen Duitsers dat ze kanselier blijft. En dat is voor Europa een hele geruststelling. Want Merkel geeft ondanks haar bescheiden uitstraling - of misschien wel juist dankzij - richting aan een cruciale fase in de Duitse en Europese geschiedenis. De huidige ontwikkelingen ogen minder spectaculair dan het Wirtschaftswunder en de Westbindung onder Adenauer, om niet te spreken van de Duitse hereniging en de euro van Helmut Kohl. Maar wat de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden, is niet minder belangrijk: een essentiële verschuiving in het Europese krachtenveld. Duitsland is de leider geworden - min of meer tegen zijn eigen wil. Een gevolg van omvang en economische zwaartekracht, natuurverschijnselen waar niemand iets aan kan doen.

Het is dan wel van groot belang hoe Duitsland omspringt met die ongevraagde leidersrol. Merkel doet dat doorgaans uiterst behoedzaam. Waar Zuid-Europa solidariteit eist en Noord-Europa een transferunie vreest, houdt zij keurig het midden. Ze brengt nuance in de moeizame Europese verhouding met Rusland. Als Parijs, Berlijn en Brussel dadelijk weer gaan timmeren aan de toekomst van de EU, zal ze ook rekening houden met de breed levende weerzin tegen een centrale Brusselse regering. De verkiezingsslogan van Adenauer, keine Experimente, past haar naadloos.

Op zijn Nederlands gezegd: ze houdt de boel bij elkaar. Dat is verstandig als je dominant bent en je Europese buren daar historisch enigszins beducht voor zijn. Met Merkel in het Kanzleramt kunnen ze er gerust op zijn: de Duitse macht beweegt zich op kousenvoeten. Dat is goed voor Europa.

Lees verder over Angela Merkel

Effectief 'merkelen' in 12 stappen
Angela Merkel (63) is een van de machtigste vrouwen ter wereld, en volgens sommigen zelfs de leider van het Vrije Westen. Zondag stevent ze af op haar vierde verkiezings overwinning. Hoe doet ze dat?

Niet alleen Merkel gaat zondag winnen bij de Duitse parlementsverkiezingen
Niet alleen Merkel gaat winnen bij de Duitse verkiezingen. Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog komt een rechtsere partij dan de CDU in het parlement. Dat kan ook kansen bieden, volgens correspondent Sterre Lindhout.

Meer over