Merkel, Hollande en Rajoy arriveren bij rampplek

De Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Spaanse premier Mariano Rajoy en de Franse president François Hollande zijn in het Zuid-Franse Seyne-les-Alpes aangekomen. Vanuit die plaats wordt de berging van slachtoffers van de vliegramp met het toestel van Germanwings gedaan.

redactie
Merkel, Hollande en Rajoy in het Franse Seyne-les-Alpes. Beeld reuters
Merkel, Hollande en Rajoy in het Franse Seyne-les-Alpes.Beeld reuters

Op een veld nabij het plaatsje schudden de drie regeringsleiders de handen van hulpverleners die aan de berging meewerken. Het gebied waar de Airbus van Germanwings crashte wordt vandaag uitgekamd. De bergingswerkers zijn op zoek naar stoffelijke resten en de tweede zwarte doos van het toestel. De werkzaamheden kunnen nog dagen tot weken duren, stellen de Franse autoriteiten.

Circa vijftig speciale bergingswerkers gingen gisteravond te voet op weg naar de plek waar gisteren een Airbus van Germanwings crashte. Ze vertrokken vanuit Seynes-les-Alpes en hebben onderweg overnacht. Ook zijn er bergingswerkers met de helikopter naar de rampplek gebracht. Het gebied is niet over de weg bereikbaar.

'Ze wilden geen risico's nemen. De omstandigheden zijn zeer moeilijk', aldus een woordvoerder van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. Gisteren werd het bergingswerk nog stilgelegd vanwege het slechte weer. Bij de crash van het Germanwings-toestel kwamen alle 150 inzittenden van het vliegtuig om het leven.

Stoffelijke resten en tweede zwarte doos
De eerste aandacht bij het bergen gaat uit naar het vinden van stoffelijke resten en het vinden van de tweede zwarte doos van het toestel. De flight data recorder met vluchtgegevens is gisteren veiliggesteld. Naar de cockpit voice recorder, waarop alle gesprekken van de piloten staan, wordt nog gezocht.

Het bergen van het vliegtuig en de stoffelijke resten belooft een enorme klus te worden. Het toestel is volledig verpulverd en van de lichamen is weinig over. 'De grootste lichaamsdelen die we hebben gevonden zijn niet groot, zoiets als een aktetas', aldus een onderzoeker in de Franse krant Le Dauphiné Libéré.

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken schat dat het bergingswerk dagen tot weken gaat duren. De rampplek moet veilig worden gemaakt en de werkzaamheden moeten systematisch worden aangepakt. Brokstukken liggen verspreid over een gebied zo groot als twee voetbalvelden.

Het vliegtuig is neergestort in een afgelegen ravijn tussen de plaatsjes Digne en Barcelonette. Het wrak ligt op ruim twee kilometer hoogte in onherbergzaam en gevaarlijk terrein.

Crash Germanwings-toestel

Lees in dit dossier alle verhalen over de fatale crash waarbij 150 mensen om het leven kwamen. En wat zou de oorzaak kunnen zijn van de crash van de Airbus A320? Lees het hier. 'Bij een Airbus heeft de computer in principe het laatste woord.'

Een wrakstuk van het Germanwings-vliegtuig. Beeld afp
Een wrakstuk van het Germanwings-vliegtuig.Beeld afp

Eerste zwarte doos aangekomen in Parijs
De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve zei vanochtend dat de gisteren gevonden zwarte doos van de gecrashte Airbus van Germanwings is beschadigd, maar wel bruikbaar is. Het is mogelijk het apparaat zo in elkaar te zetten dat er in de komende uren informatie afgehaald kan worden, zei hij vanochtend in een interview met de Franse zender RTL.

Volgens Cazeneuve moeten alle opties worden opengehouden in het onderzoek naar de mogelijke oorzaak van de ramp maar ligt terrorisme niet voor de hand. De eerste zwarte doos is vanochtend in Parijs aangekomen. Het apparaat zal daar uitgelezen worden door de Franse onderzoeksraad voor luchtvaartveiligheid BEA.

Bergingswerkers zetten een tent op nabij de rampplek. Beeld afp
Bergingswerkers zetten een tent op nabij de rampplek.Beeld afp

Onderzoek kan jaren duren
Volgens de Duitse rampenbestrijdingsdienst THW kan het onderzoek naar de oorzaak van de ramp mogelijk jaren in beslag nemen. 'Er zijn mij vliegtuigcrashes bekend waar in een gigantische hal alle wrakstukken als een 3d-puzzel weer aan elkaar gezet werden', aldus THW-president Albrecht Brömme tegen persbureau DPA. Een dergelijke klus neemt twee tot drie jaar in beslag. De rampenbestrijdingsdienst heeft twee teams van hulpverleners naar Frankrijk gestuurd.

Lufthansa, de Duitse luchtvaartmaatschappij die eigenaar is van Germanwings, zei vandaag volgens het Franse persbureau AFP dat de crash 'onverklaarbaar' is. Het vliegtuig was 'technisch onberispelijk'.

Seynes-les-Alpes maakt zich ondertussen op voor de komst van nabestaanden. Er wordt een stilte- en herinneringsplek voor ze ingericht. Duits- en Spaanstalige hulpverleners zijn ter plekke.

Een bord dat waarschuwt voor luchtverkeer staat nabij een vliegveldje in Seyne-les-Alpes, niet ver van de plek waar gisteren een Airbus van Germanwings neerstortte. Beeld epa
Een bord dat waarschuwt voor luchtverkeer staat nabij een vliegveldje in Seyne-les-Alpes, niet ver van de plek waar gisteren een Airbus van Germanwings neerstortte.Beeld epa

Germanwings vliegt weer tussen Barcelona en Düsseldorf
In Düsseldorf landde vannacht een vlucht van Germanwings die was opgestegen in Barcelona. Dat gebeurde met een vertraging van 2,5 uur. Het was de eerste vlucht van de maatschappij op deze verbinding sinds de crash van gisteren in het zuiden van Frankrijk.

Vlucht 4U 9529 zette zich ondanks het nachtelijk vliegverbod in Düsseldorf om 00.25 uur aan de grond. Volgens een vliegtuigpassagier was de stemming aan boord rustig te noemen en werd het onderwerp van de crash niet aangeroerd.

Germanwings-toestellen. Beeld anp
Germanwings-toestellen.Beeld anp

Passagierslijst nog niet vrijgegeven
Veel onduidelijkheid bestaat nog over de identiteit van de slachtoffers. De passagierslijst is nog altijd niet naar buiten gebracht. De Duitse vliegtuigmaatschappij Germanwings zoekt nog naar nabestaanden van 27 omgekomen passagiers, zei topman Thomas Winkelmann vanochtend. Met de families van de andere 123 slachtoffers is inmiddels contact opgenomen.

Winkelmann stelde dat bij de ramp 72 Duitsers en 49 Spanjaarden zijn omgekomen. Ook zaten twee Amerikanen, Australiërs, Argentijnen, Iraniërs en Venezolanen, een Brit, een Colombiaan, een jappanner, een Deen, een Belg, een Israëliër en een Nederlander aan boord.

Aan de kanselarij van de Duitse ambassade aan de Haagse Groot Hertoginnelaan is de vlag vanochtend halfstok gehesen, als teken van rouw na de vliegramp. Ook de Spaanse ambassade aan het Lange Voorhout heeft de vlag halfstok gehesen.

Verder hangen aan de ambtswoning van de Duitse ambassadeur Franz Josef Kremp aan de Hofvijver de Duitse driekleur en de Europese vlag halfstok. Hetzelfde geldt voor de vlaggen aan de woning van de Spaanse ambassadeur Fernando Arias González

Een Duitse vlag hangt halfstok in Berlijn. Beeld afp
Een Duitse vlag hangt halfstok in Berlijn.Beeld afp
Een reddingshelikopter vliegt over de bergen bij Seyne-les-Alpes Beeld ap
Een reddingshelikopter vliegt over de bergen bij Seyne-les-AlpesBeeld ap
Meer over