Merkel heeft ambitieuze plannen met Duitsland

In haar eerste toespraak tot de Bondsdag heeft Angela Merkel woensdag gezegd dat haar links-rechtse regering Duitsland zijn status van economische motor weer wil teruggeven...

Merkel wil meer banen creëren, de scholen en universiteiten ‘van wereldklasse’ maken, het overheidstekort onder controle brengen en de gezondheidszorg en het pensioen repareren, zei de christendemocrate onder applaus van de ruim zeshonderd volksvertegenwoordigers.

Duitsland is nog steeds de grootste economie van Europa, maar loopt achter als het gaat om economische groei. Meer dan 10 procent van de bevolking is werkloos. De regering wil daarom naar nieuwe mogelijkheden zoeken om de economie te laten groeien. ‘Laten we de rem van de groei halen’, aldus de 51-jarige domineesdochter. ‘Laten we kijken wat mogelijk is.’

Merkel zei in haar eerste toespraak tot het parlement verder dat zij zich niet zou laten ‘chanteren’ door de ontvoerders van een Duitse vrouw in Irak. De gewapende groepering heeft gedreigd de vrouw te doden. Wel zei de kanselier dat haar regering er alles aan doet om de 43-jarige archeologe Susanne Osthoff vrij te krijgen.

De voormalige Oost-Duitse trad vorige week aan met een coalitie van de christendemocratische CDU/CSU en de sociaaldemocratische SPD. Daarmee verdween haar voormalige rivaal Schröder, die in Duitsland zeven jaar aan het roer stond.

Anders dan haar sociaaldemocratische voorganger wil Merkel in vertrouwen een ‘nauwe, eerlijke en open’ relatie met de Verenigde Staten opbouwen. Haar voorganger, de SPD'er Gerhard Schröder, zorgde voor een gespannen verhouding met Washington door zijn kritiek op de door Amerikanen geleide oorlog in Irak.

Meer over