NieuwsLesbos

Merkel en Macron willen 400 alleenstaande minderjarigen uit kamp Moria opnemen

De Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Macron zijn overeengekomen dat ongeveer 400 minderjarige alleenstaande asielzoekers uit het afgebrande kamp Moria op Lesbos naar het Europese vasteland zullen worden gebracht. Dat berichtten het Duitse persbureau DPA en het Franse persbureau AFP op basis van regeringsbronnen in Berlijn en Parijs.

Vluchtelingen uit kamp Moria op Lesbos Beeld Getty Images
Vluchtelingen uit kamp Moria op LesbosBeeld Getty Images

Het is niet duidelijk hoe de asielzoekers over Europa zullen worden verdeeld. In elk geval zullen Frankrijk en Duitsland minderjarigen opnemen, maar wellicht doen ook andere Europese landen mee. In totaal zaten ongeveer 13 duizend mensen in kamp Moria waar ook donderdag weer branden woedden. Op een persconferentie op Corsica zei Macron dat de ‘verschrikkelijke beelden, een verschrikkelijke realiteit’ Europa dwingen ‘om solidariteit met Griekenland te tonen en Europese waarden waar te maken’.

In Duitsland hebben verschillende deelstaten aangeboden om asielzoekers uit Moria op te nemen. Noordrijn-Westfalen is bereid 1.000 mensen op te nemen, zei CDU-premier Armin Laschet, een van de kandidaten voor de opvolging van bondskanselier Merkel. Duitsland kan echter niet alle migranten uit Moria opnemen, zei hij. ‘Dan wordt het een Duits probleem en kunnen andere landen zich terugtrekken’, aldus Laschet. Ook de deelstaten Berlijn, Thüringen en Brandenburg boden hulp aan.

Europese oplossing gewenst

In april toonde Duitsland zich bereid 300 tot 500 minderjarige asielzoekers van de Griekse eilanden weg te halen. De regering van bondskanselier Merkel was echter huiverig voor hervestiging op grotere schaal. Volgens Merkel kan het migratieprobleem alleen op Europese schaal worden opgelost. Als Duitsland de meeste vluchtelingen opneemt, ‘zullen we nooit een Europese oplossing zien’, zei Merkel eind augustus. Tot dusverre konden de Europese lidstaten het nooit eens worden over een manier om asielzoekers te verdelen.

Vijf jaar na het ‘Wir schaffen das’ van Angela Merkel ligt migratie nog altijd gevoelig in Duitsland. Enerzijds heeft het ruimhartige beleid van 2015 geleid tot de opmars van extreem-rechts, anderzijds zijn er veel Duitse steden en deelstaten die vinden dat Duitsland meer moet doen om de ellende op de Griekse eilanden te verlichten. ‘Voor mij is het onbegrijpelijk waarom de Bondsregering het de steden niet mogelijk maakt om snel hulp te bieden. We hebben daar de middelen voor en het is onze plicht om mensen in nood te helpen’, zei burgemeester Müller van Berlijn.

Meer over