Merkel: Duitsland wil aantal uitzettingen opvoeren na aanslag kerstmarkt Berlijn

De Duitse Bondskanselier Angela Merkel heeft in een reactie op de dood van de Tunesische terreurverdachte Anis Amri gezegd dat Duitsland het aantal uitzettingen van uitgeprocedeerde asielzoekers wil opvoeren. Ze heeft hierover gebeld met de Tunesische president Beji Caid Essebsi.

Redactie
Politie in Berlijn, waar het dreigingsniveau hoog blijft na de aanslag van maandagavond. Beeld getty
Politie in Berlijn, waar het dreigingsniveau hoog blijft na de aanslag van maandagavond.Beeld getty

Duitsland probeerde tevergeefs Anis Amri, die maandagavond hoogstwaarschijnlijk twaalf mensen doodreed op een kerstmarkt in Berlijn, uit te zetten. Volgens Duitse media zat hij eerder dit jaar twee dagen in een uitzetcentrum. Hij kon echter niet op het vliegtuig worden gezet, omdat zijn thuisland hem niet wilde toelaten bij gebrek aan de juiste papieren.

Eerder vandaag zei de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière al dat het tijd is om over de consequenties van de aanslag te praten, bijvoorbeeld over het uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers. Hij zei ook dat het dreigingsniveau niet verandert door de dood van Amri. Dat blijft hoog. Het Duitse OM onderzoekt nog of Amri alleen handelde of dat hij handlangers had.

De aanslag op de kerstmarkt in Berlijn is opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat (IS). Amri heeft in een videoboodschap trouw gezworen aan IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi, zo bleek vrijdag. De video is naar buiten gebracht door het jihadistische nieuwsagentschap Amaq. Daarin zegt Amri dat hij met zijn daad 'kruisvaarders' wil wraken die moslims bombarderen.

Na de aanslag kwam een klopjacht op gang om Amri op te sporen. Die verliep chaotisch. De Tunesiër werd in de nacht na de terreurdaad gefilmd in het stadsdeel Moabit in Berlijn. Hij stond voor de deur van een moskee die bij de veiligheidsdiensten bekendstaat als ontmoetingsplaats voor extremisten. Een inval leverde niets op.

De forensische dienst onderzoekt de plek waar Amri werd doodgeschoten door agenten. Beeld AFP
De forensische dienst onderzoekt de plek waar Amri werd doodgeschoten door agenten.Beeld AFP
Italiaanse politie bij het lichaam van Anis Amri nadat hij is neergeschoten in de Milanese wijk Sesto San Giovanni. Beeld ap
Italiaanse politie bij het lichaam van Anis Amri nadat hij is neergeschoten in de Milanese wijk Sesto San Giovanni.Beeld ap

Denemarken

Vrijdagochtend meldden Duitse media dat de Duitse politie er vanuit ging dat Amri zich in Berlijn zou bevinden. Nog diezelfde ochtend liet de Deense politie via Twitter weten dat een man die voldeed aan het signalement van de terreurverdachte was gezien in Aalborg.

Later op de dag brachten de Duitse en Italiaanse autoriteiten naar buiten dat Amri donderdagnacht rond 3 uur is doodgeschoten in Milaan. Hij werd aangehouden bij een routinecontrole op het plein I Maggio, tegenover het treinstation van de Milanese voorstad Sesto San Giovanni. Toen gevraagd werd naar zijn identiteitspapieren, begon hij te schieten op de agenten. Zij wisten toen nog niet dat ze met Amri te maken hadden. Een agent raakte gewond, maar is inmiddels geopereerd en buiten levensgevaar.

Amri is vermoedelijk met de trein vanuit het Franse Chambery naar het Italiaanse Turijn afgereisd. Van daaruit reisde hij verder naar Milaan. In zijn rugzak is een treinticket aangetroffen. Hij beschoot de agenten met een pistool van het kaliber .22, hetzelfde type waarmee hij de Poolse chauffeur doodde van wie hij de vrachtwagen in Berlijn had gekaapt. Volgens Sky Italia gaat het inderdaad om hetzelfde wapen.

De kerstmarkt in Berlijn, een aantal dagen na de aanslag. Beeld photo_news
De kerstmarkt in Berlijn, een aantal dagen na de aanslag.Beeld photo_news
Politie op de plak waar maandagavond een aanslag werd gepleegd. Beeld photo_news
Politie op de plak waar maandagavond een aanslag werd gepleegd.Beeld photo_news

Meer weten? Lees ook:

'Hij bood zichzelf aan als zelfmoordterrorist' Wie was Anis Amri? (+)

Amri moest het land uit, maar Duitsland kreeg hem niet weg. De aanslag in Berlijn legt pijnlijk de mankementen van het Duits uitzetbeleid bloot.

De rechts-populisten van de AfD wijten de aanslag in Berlijn aan Merkels beleid. Wat als de partij straks ook in de Bondsdag zit? (+)

Wat doet de aanslag op de kerstmarkt met het Duitse islamdebat? Bij de Sehitlik-moskee in Berlijn worden ze vooral moe van de 'stemmingmakerij tegen moslims'. (+)

Hoe vind je iemand die zich van zes valse namen bedient, drie nationaliteiten en 18 uur voorsprong heeft? Zo gaan de opsporingsdiensten te werk. (+)

Meer over