NieuwsOnderwijs

Merendeel middelbare scholieren één dag per week naar school

Als volgende week dinsdag de middelbare scholen in Nederland weer open gaan, zullen de meeste leerlingen één dag per week naar school gaan. Dat blijkt uit een enquête van de VO-raad onder circa 400 schoolleiders.

Een medewerker van het Haags Montessori Lyceum richt de fietsenstalling zo in dat de leerlingen zich aan de anderhalvemeterregels kunnen houden. Beeld ANP
Een medewerker van het Haags Montessori Lyceum richt de fietsenstalling zo in dat de leerlingen zich aan de anderhalvemeterregels kunnen houden.Beeld ANP

Uit de vragenronde komt ook naar voren dat ongeveer eenderde tot een kwart van de leerlingen tegelijk naar school zal gaan.

Op de dagen dat de scholieren niet naar school gaan, volgen ze thuis onderwijs. Dat gebeurt veelal via online-lessen. Uit de enquête komt naar voren dat de scholen allemaal verschillende keuzes maken, binnen de ruimte die het kabinet heeft gegeven. Zo verschilt het per school welke groepen leerlingen naar school komen en kiezen sommige scholen er voor om kwetsbare leerlingen met een onveilige thuissituatie of andere problemen vaker naar school te laten komen. Datzelfde geldt voor leerlingen met achterstanden en de scholieren die volgend jaar een examenjaar hebben.

Een klein deel van de bevraagde scholen, ongeveer 4 procent, heeft aangegeven dat ze nog geen fysiek onderwijs zal geven. Ondanks de oproep van premier Rutte om na de heropening ook echt onderwijs te geven, en niet alleen mentoruren te verzorgen, kiest een klein aantal scholen er toch voor om dat wel te doen. Ongeveer 3,5 procent van de ondervraagde schoolleiders zegt slechts mentoruren te verzorgen en toetsen te gaan afnemen.

Bij de heropening van het middelbaar onderwijs moeten leerlingen en docenten zich wel houden aan de afstand van anderhalve meter. Daardoor komen leerlingen in kleine groepjes naar school en mogen er maar een beperkt aantal scholieren tegelijk in een lokaal verkeren. Voorzitter Paul Rosenmöller van de VO-raad zegt dat het een grote uitdaging is, met lastige, maar uitvoerbare voorwaarden. ‘Het is logisch en goed dat de scholen dergelijke keuzes maken. We horen van veel scholen dat zij de periode tot de zomervakantie ook gebruiken om te oefenen met de anderhalvemeterschool. Het is wel de bedoeling dat dat ook voor die laatste 4 procent gaat gelden. Want de kans dat het nieuwe schooljaar weer als vanouds kan worden opgestart is gering.’

Lees ook

De scholieren van ‘de lichting 2020’ gaan nog interessant studiemateriaal opleveren
Zittenblijven is er dit jaar niet bij op veel scholen, maar daarmee zijn de achterstanden nog niet weg.

Blijven zitten of overgaan? ‘Je kunt leerlingen niet afrekenen op corona’
Blijven zitten of overgaan? Middelbare scholieren weten dat rond deze tijd normaal vaak wel. Maar hoe zit dat nu, tijdens de coronacrisis? Beslist de school, de leerling of mogen de ouders bepalen of hun kroost mag overgaan? Wat is eerlijk?

Meer over