Meppeler 'mug' wil over de grens

Grensstad Meppel hoort bij Drenthe, maar een deel voelt zich meer thuis bij Overijssel. 'Meppel heeft helemaal geen hunebedden en turf!' De VVD maakt er werk van.

MEPPEL - Het leven van een politicus in Meppel moet een zegen zijn met al die vrolijke Meppelers die trots zijn op hun mooie en rijk ogende stadje - dat trouwens ook nog eens warme vriendschapsbanden onderhoudt met Amsterdam en zichzelf als even 'verlicht' beschouwt. Maar sinds een week heeft VVD-fractievoorzitter Roelof Pieter Koning kennis gemaakt met de schaduwzijde.

Na de bevestiging dat het leven heerlijk is in het zuid-westelijkste stadje van Drenthe, verandert Koning abrupt van toon. 'Hatemails! Jazeker, de ene na de andere. Vol met scheldwoorden.'

Hier spreekt een echte 'mug', eretitel voor mensen die in Meppel zijn geboren uit ouders die er ook het levenslicht hebben gezien. Zelfs die omstandigheid is dezer dagen niets waard, verzekert Koning. 'Ik zit nu in mijn derde raadsperiode. Ik ben nog nooit zo onheus behandeld als nu.'

Vorige week, tijdens de behandeling van de plaatselijke Perspectievennota, gewaagde Koning het voor te stellen dat Meppel moet worden losgeweekt van Drenthe. Hoofdstad Assen is in meer dan een opzicht héél ver weg, daar spreekt men bijvoorbeeld lastig verstaanbaar dialect; de Overijsselse hoofdstad Zwolle is juist om de hoek. Dus een beetje knutselen met de provinciegrenzen - opdat Meppel (32 duizend inwoners) straks tot Overijssel behoort - zou heel welkom zijn.

En toen begonnen de scheldpartijen, sombert Pieter Koning. 'Maar vervolgens stond in de Meppeler Courant ineens een hele pagina met steunbetuigingen voor ons idee!', zegt hij er aanzienlijk opgewekter bij.

Niet alleen de stemming van de VVD-politicus is aan wisselingen onderhevig. Meppelers komen met uiteenlopende reacties op het VVD-plan. Van het klassieke 'hebben ze niks beters te doen in die raad?', tot aan 'voor Assen bestaan we niet, dus ik vind het prima als Zwolle onze hoofdstad wordt'.

Eerlijk is eerlijk: veel inwoners van Meppel zeggen dat het ze worst zal wezen en spreken van een 'losse flodder' dan wel 'proefballon' . Of in elk geval van iets dat de lucht ingaat en nooit zal landen.

Dat is nog maar de vraag, zegt VVD'er Koning. Op verzoek van zijn partij onderzoekt een aan de Groningse universiteit gelieerde stichting of toetreding tot een andere provincie staatsrechtelijk wel kán. Koning kondigt nu al aan dat hij zijn plan in september wederom in de raad aan de orde brengt, dan met een wetenschappelijke toevoeging.

Waarom zou Meppel moeten worden losgemaakt van Drenthe? Vooral ondernemers steunen het plan. Met de verbrede A28 is Meppel nóg meer op Zwolle gericht dan voorheen. Daarbij: de gedachte is dat Overijssel als 'product' heel wat beter verkoopt dan Drenthe.

'Hunebedden en turf. En bejaarde fietsers', omschrijft Sjouke Koopmans, eigenaar van een befaamde 'pettenwinkel' aan de Woldstraat, het imago van de provincie. 'We hebben in Meppel helemaal geen hunebedden en turf!'

Meppel heeft zich altijd een buitenbeentje gewaand in Drenthe. Niet alleen ligt de stad ver van veen en Assen, Meppel werd nooit geassocieerd met de grauwheid van turf en het mensonterend harde werken.

'Wij zijn altijd een welvarend, ondernemend stadje geweest', zegt Jan Vos, stadsomroeper, tevens lid van de historische stichting Oud-Meppel. Vanuit het historische pand van de stichting aan de Sluisgracht is de verklaring voor die welvaart min of meer te zien. Het waterrijke Meppel had al vroeg vaarten en kanalen, en ontwikkelde zich tot een soort Hanzestadje met een innige band met Amsterdam. In Meppel kwám wel turf, maar dan vooral om per boot te vervoeren naar Amsterdam.

Nog steeds zijn de banden nauw, bewijst het stadsbeeld. Meppel heeft een Keizersgracht en een Prinsengracht, en een van de zomerse hoogtepunten is altijd weer de Amsterdamse Dag. Dan komen er zeker een paar duizend Amsterdammers. Het is ook niet zonder betekenis dat veel Meppelers steeds over Amsterdam beginnen, ook als het over eventuele aansluiting bij Overijssel gaat. Meppel heeft altijd de blik op het westen gericht, het ligt het verst weg van Assen en wordt altijd overgeslagen door Assen. Ook met geld. Vermoedelijk omdat Meppel relatief rijk is.

------------------------

Tweede Kamer besluit

VVD-politicus Koning legt het nog één keer uit. 'Het debat over landsdelen woedt volop. Zie de steeds sterker wordende pleidooien voor een Randstadprovincie. Wat wij moeten voorkomen, is dat Meppel ooit bij het landsdeel Noord wordt ingedeeld. Assen ziet ons nu al niet, Groningen ziet ons dan helemáál niet.'

De VVD in Meppel wil dat die gemeente zich losmaakt van Drenthe en in de toekomst tot Overijssel behoort. Veel politieke steun heeft de VVD niet. Dat lag anders in het geval van de Overijsselse gemeente Bathmen die pogingen in het werk stelde om tot Gelderland toe te treden. De gemeente wilde, Gelderland ook, maar Overijssel verleende geen medewerking. Het door de VVD gedomineerde Bathmen was bang door het 'rode' Deventer te worden geannexeerd. Alleen als de twee betrokken provincies positief zijn, besluit uiteindelijk de Tweede Kamer over zo'n kwestie als in Meppel en Bathmen.

undefined

Meer over