Menzis schrapt honderden banen

Zorgverzekeraar Menzis schrapt 350 tot 400 vaste banen. Dat liet de onderneming woensdag weten. De arbeidsplaatsen verdwijnen vanaf volgend jaar....

ANP

De sanering volgt kort op de onlangs aangekondigde fusie van Menzis met de verzekeraars Agis en Delta Lloyd. De drie verzekeraars lieten al weten dat door hun samengaan honderden banen verdwijnen.

Volgens Menzis zijn gedwongen ontslagen niet te vermijden. Bestuursvoorzitter Roger van Boxtel liet weten dat Menzis ‘moet reorganiseren om straks voor haar verzekerden een stabiele en vertrouwde speler te zijn en te blijven in de veranderende zorgmarkt’.

Menzis gaat werk dat nu nog plaatsvindt op vijf locaties overhevelen naar ‘kerngebieden’. De verzekeraar zegt dat door de fusie een concentratie van werk ontstaat in Amersfoort, Arhem en Wageningen. Het kantoor in Rotterdam, waar Menzis administratieve werkzaamheden uitvoert, wordt gesloten.

Het hoofdkantoor gaat volgend jaar van Zwolle naar Amersfoort.

Vakbondsbestuurder Jan Verhey van FNV Bondgenoten is ‘geschrokken’ van het aantal banen dat wordt geschrapt. Hij had niet verwacht dat het er zoveel zouden zijn. Verhey is bang er door de fusie nog eens zoveel banen verwijnen.

Vakbond De Unie verwijt Van Boxtel dat hij het personeel nu pas inlicht, ‘terwijl het slechte nieuws al op straat lag’. De bond wil dat Van Boxtel ook ‘tekst en uitleg’ geeft over de gevolgen op de langere termijn van de aangekondigde fusie.

Het valt beide bonden tegen dat Menzis al onmiddellijk heeft gezegd dat er gedwongen ontslagen vallen. Er ligt nog een sociaal plan dat tot en met eind van het jaar loopt. In september beginnen onderhandelingen over een nieuw plan, aldus Verhey.

De drie zorgverzekeraars Menzis, Agis en Delta Lloyd hebben vier miljoen klanten, waarmee ze een marktaandeel van 25 procent en een omzet van 7 miljard euro hebben.

Meer over