Mensen

Voorvechter Een enorme voorvechter voor de persvrijheid en een goed werkpaard. Mensen uit de journalistiek hebben Hans Verploeg woensdag geroemd om zijn inzet voor de journalistiek....

Thomas Bruning, die Verploeg in 2005 opvolgde bij de NVJ, noemde zijn overlijden een ernstige slag voor de journalistenorganisatie. Verploeg zette zich 25 jaar lang in voor de NVJ. Onder zijn leiding werd de NVJ een grote organisatie die namens heel journalistiek Nederland spreekt, aldus Bruning. Hij prijst de inspanningen die Verploeg internationaal verrichtte. Zo bedacht hij trainingen voor journalisten die naar conflictgebieden reizen.

Voorzitter Arendo Joustra van het Genootschap van Hoofdredacteuren noemt Verploeg een groot initiator voor de persvrijheid, zowel in Nederland als in het buitenland. Verploeg was sinds 2000 voorzitter van de stichting Free Voice, een organisatie die zich wereldwijd inzet voor de persvrijheid. Hij behoorde in 1986 tot de medeoprichters. Interim-directeur Jan Bonjer van Free Voice noemde de dood van Verploeg een groot verlies voor de stichting. In 1993 was de geboren Zeeuw ook betrokken bij de oprichting van Press Now, dat zich eveneens inzet voor de persvrijheid.

Kleur Jihad Alariachi zal toch niet optreden als presentatrice van een manifestatie tegen racisme, zondag in Amsterdam. De stichting Nederland Bekent Kleur, die de bijeenkomst organiseert, heeft Alariachi, bekend van het tv-programma Meiden van Halal, gevraagd zich terug te trekken. Reden is een discriminerende uitspraak die zij enkele jaren geleden over homo's deed.

Hope De Zuid-Afrikaanse operazanger die op verzoek van Nelson Mandela zou zingen bij de opening van het wereldkampioenschap voetbal, is dinsdag gestorven aan een hersenvliesontsteking. De dood van Siphiwo Ntshebe (34) is door zijn platenmaatschappij Epic Record woensdag bekendgemaakt. Ntshebe zou op 11 juni een nieuw lied, Hope, zingen, dat ook op cd zou verschijnen. De tenor was opgeleid in Londen aan het Royal College of Music en trad meer op in Europa dan in Afrika.

Prijs Prinses Laurentien is onderscheiden met de Majoor Bosshardt Prijs 2010, een prijs voor een persoon of organisatie die zich op een bijzondere manier inzet voor de samenleving. De prinses krijgt de prijs vanwege haar jarenlange inzet voor de strijd tegen laaggeletterdheid. Naast Laurentien is ook de stichting Voedselbanken Nederland gelauwerd met de prijs, wegens het helpen van mensen die in armoede leven.

Meer over