NieuwsDrama koeltruck

Mensensmokkelaars van Londens truckdrama in Vietnam veroordeeld

In Vietnam zijn vier mensen veroordeeld voor betrokkenheid bij het drama met een koeltruck in Engeland, waarbij 39 migranten om het leven kwamen. De lichamen van de slachtoffers, afkomstig uit Vietnam en China, werden in oktober vorig jaar ontdekt nabij Londen. Ze waren gestorven door verstikking en oververhitting.

Een van de veroordeelden in de rechtbank in Vietnam.  Beeld AFP
Een van de veroordeelden in de rechtbank in Vietnam.Beeld AFP

De verdachten, met een leeftijd tussen de 24 en de 36 jaar, werden maandag schuldig bevonden aan het ‘organiseren van illegale immigratie’ en voor het rekruteren van migranten. De vier moeten tussen de 2,5 en 7,5 jaar de cel in.

Hoewel Vietnam economisch in de lift zit, leven veel inwoners nog in armoede. Volgens een schatting van de Verenigde Naties zoeken per jaar 18 duizend Vietnamezen hun heil in Europa. Ze worden dikwijls gelokt door smokkelaars die hun hoge salarissen en goede werkomstandigheden voorspiegelen. In werkelijkheid worden de migranten vaak gedwongen jarenlang te werken in nagelstudio’s, autowasstraten of hennepkwekerijen om de schuld voor de overtocht af te lossen.

Wereldnieuws

Het drama met de koeltruck werd wereldnieuws, een reden waarom de Vietnamese autoriteiten veel werk maakten van de opsporing van de daders. Veel internationale media schreven destijds over een van de slachtoffers, de 26-jarige Pham Tra My, die vanuit de container haar laatste sms’jes naar haar familie stuurde: ‘Het spijt me zo, mama en papa. Mijn tocht naar het buitenland is geen succes. Ik hou van jullie.’ Volgens de aanklagers hadden de Vietnamezen die maandag terechtstonden onder meer deze vrouw op de route naar Europa gezet.

Verder lezen

De ‘vip-reis’ van Vietnam naar Engeland die migranten betaalden met hun leven
De meeste van de 39 mensen die anderhalve week geleden dood werden gevonden in een vrachtwagen in het Engelse Purfleet, kwamen waarschijnlijk uit Vietnam. Ze betaalden smokkelaars duizenden euro’s voor een ‘vip-overtocht’. Wat hoopten ze in Europa te vinden?

Meer over