Menselijk lichaam is geen auto

Minister Hoogervorst van Volksgezondheid presenteerde maandag een plan voor een no-claimkorting om de kosten in de gezondheidszorg in de hand te houden....

Het systeem is afgekeken uit de wereld van de autoverzekeringen. Hebben we met z'n allen dertig jaar zitten slapen, dat het zo ver kon komen, of is het een ingenieus plan?

Zo op het eerste gezicht is het een aardig idee. Wie meer kost betaalt meer, dat is rechtvaardig. Maar bij nader inzien is het het zoveelste voorbeeld dat de gemiddelde Nederlander niks van dit kabinet te verwachten heeft.

Tweede Kamerlid Schippers (VVD) wil burgers bewust maken van de kosten van de gezondheidszorg. Op zich is dat geen onaardige gedachte, maar de reden is onzinnig. Zeker als de vergelijking met een autoverzekering wordt gemaakt. Weliswaar geldt in dat systeem ook dat wie weinig declareert meer korting krijgt dan degene die brokken maakt. Ben je bij een ongeluk betrokken, dan heb je in de regel een fout gemaakt, misschien zelfs asociaal rijgedrag vertoond. Dan krijg je een strafkorting.

Tot zover klopt het verhaal. Maar de vergelijking gaat mank. Want is het rechtvaardig, is het sociaal, dat degene die een zwakkere gezondheid heeft meer moet betalen. Daar zit geen keuzemogelijkheiden waar is de fout gemaakt waarvoor je gestraft wordt?

De meeste chronisch zieken betalen veelal al meer dan anderen bij het afsluiten van een ziektekostenverzekering, tenzij de ziekte zich openbaart na het afsluiten van de polis. Volgens Kamerlid Schippers kunnen patien kiezen tussen dure en goedkope medicijnen. 'Met dezelfde werking', haastte ze zich nog te zeggen.

Ziet u het voor zich? Nee dokter doet u mij dat andere middel maar, net zo goed en stukken voordeliger. De dokter ziet u aankomen! Die heeft al een hekel aan patien die komen vertellen wat ze mankeren. Als zo'n pati de dokter ook nog het medicijn voor gaat schrijven zijn de rollen helemaal omgedraaid.

Wat het kabinet in al die jaren niet is gelukt, de prijs van de medicijnen verlagen, wordt nu wel heel goedkoop op de consument afgewenteld. Dat geldt ook voor het salaris van de specialisten waar het kabinet maar geen vinger achter krijgt. Veel aandoeningen zijn erfelijk. Gezinnen zijn extra dupe als de plannen van het kabinet doorgaan.

Als je dan toch de vergelijking met de autoverzekering wilt maken: het maakt geen verschil voor je no-claim wanneer je met je auto tegen een volle MPV of tegen een leeg sportwagentje rijdt. Afrekenen bij de verkiezingen graag.

Meer over