Menigte belaagt ElBaradei bij stembureau in Egypte

CAÏRO - Een woedende menigte heeft de Egyptische oppositieleider Mohammed ElBaradei vandaag belaagd toen hij in de hoofdstad Caïro zijn stem in een referendum wilde uitbrengen. De honderden mensen die op het ElBaradei hadden voorzien, zouden fanatieke moslims zijn.

Mohamed ElBaradei baant zich - met hulp - een weg door de menigte. (boven en onder) Beeld afp
Mohamed ElBaradei baant zich - met hulp - een weg door de menigte. (boven en onder)Beeld afp

'We willen je niet', schreeuwde de menigte tegen ElBaradei. Ook wierpen ze stenen en schoenen naar de oppositieleider. Daardoor sneuvelden ruiten van zijn auto. De amokmakers noemden ElBaradei 'een agent van de Verenigde Staten'.

De politicus zei dat hij geschokt was door de aanval. Hij liet weten dat hij niet had kunnen stemmen op de plek die hij op het oog had. ElBaradei besloot daarvoor naar een ander stembureau te vertrekken.

Boegbeeld

ElBaradei is het boegbeeld van de liberale Egyptische oppositie. Hij werkte twintig jaar bij het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken en van 1984 tot 2009 bij het Internationaal Atoomenergie Agentschap in Wenen. In 2005 kregen ElBaradei en de VN-atoomwaakhond de Nobelprijs voor de Vrede.

Lange rijen mensen stonden zaterdag in de rij om hun stem uit te brengen over wijzigingen in de veertig jaar oude grondwet. Die moeten het land democratischer maken tijdens de overgangsperiode.

null Beeld afp
Beeld afp
Meer over