'Meltdown in Fukushima enkele uren na de aardbeving'

Zestien uur na de verwoestende aardbeving en tsunami van 11 maart heeft zich wellicht een meltdown voorgedaan in de kerncentrale Fukushima, aldus berichten in de Japanse media.

null Beeld epa
Beeld epa

Volgens Jiji Press heeft uitbater Tepco gisteren gemeld te denken dat op 12 maart plaatselijke tijd de brandstoftstaven in reactor 1 zijn gesmolten en naar de bodem van het drukvat zijn gevallen.

De tsunami deed op 11 maart omstreeks 15.30 uur plaatselijke tijd alle koelingsystemen uitvallen, kort nadat de aardbeving de centrale had getroffen. De brandstofstaven kwamen omstreeks 19.30 uur bloot te liggen.

2.800 graden
Tegen 21 uur steeg de temperatuur in het reactorvat naar 2.800 graden celsius. De daaropvolgende dag viel omstreeks 6.50 uur waarschijnlijk alle gesmolten brandstof naar de bodem van het vat. Toen Tepco omstreeks 5.50 uur vers water in het drukvat begon te pompen, was het lagere deel beschadigd. Zo kon water lekken naar een buitenste insluitingsvat.

De operator liet, eveneens op 12 maart omstreeks 14.30 uur, gas ontsnappen uit dat vat. Het injecteren van water stopte omstreeks 14.50 uur. Om 15.36 uur heeft zich een waterstofexplosie voorgedaan. Om 20 uur begon Tepco zeewater te pompen in het drukvat.

Meer over