Melle Daamen treedt na anderhalf jaar terug als algemeen directeur Theater Rotterdam

Na krap anderhalf jaar is Melle Daamen alweer opgestapt als algemeen directeur van Theater Rotterdam. Daamen (59) gaf In Rotterdam leiding aan het nieuwe theaterbedrijf dat was ontstaan na de fusie van de Rotterdamse Schouwburg, het Ro Theater en Productiehuis Rotterdam.

Iñaki Oñorbe Genovesi
Melle Daamen. Beeld Michiel Goudswaard
Melle Daamen.Beeld Michiel Goudswaard

Daamen heeft in goed overleg met de Raad van Toezicht van Theater Rotterdam besloten zijn functie per direct neer te leggen. De succesvolle oud- directeur van Stadsschouwburg Amsterdam is naar eigen zeggen tot de conclusie gekomen dat de volgende fase van Theater Rotterdam ‘naast de externe vertegenwoordiging ook veel interne energie blijft vragen’, terwijl zijn kracht meer op beleid en visieontwikkeling is gericht.

Al bij zijn benoeming wist Daamen dat hem in Rotterdam een flinke klus wachtte. De fusie van schouwburg en gezelschap was met de nodige reserves ontvangen. Ook was er kritiek op de ogenschijnlijk zware top van de organisatie, met een aantal directeuren en sectorhoofden.

Volgens Jos Baeten, voorzitter van de Raad van Toezicht heeft Daamen met zijn komst naar Rotterdam het geloof in Theater Rotterdam onderstreept. ‘We zijn trots dat hij indertijd die stap heeft gemaakt. Hij heeft met veel energie zijn rol hier in Rotterdam opgepakt en Theater Rotterdam op de kaart gezet. Met Daamen hebben we geconcludeerd dat Theater Rotterdam niet klaar is en ook de komende jaren veel van hem zal vragen.’

Theater Rotterdam zal op korte termijn een nieuwe Algemeen Directeur aanstellen.

Meer over