Melle Daamen hoofdkandidaat directeurschap schouwburg

Melle Daamen, directeur van de Mondriaan Stichting, en Jacques van Veen, zakelijk leider van het Holland Festival, zijn de twee overgebleven kandidaten voor het directeurschap van de Stadsschouwburg Amsterdam....

De sollicitatiecommissie onder leiding van wethouder Saskia Bruines had de keuze uit zes kandidaten. Zowel Daamen als Van Veen is onlangs door een extern bureau beoordeeld op managementskwaliteit. Volgens bronnen in de schouwburg is Daamen als sterkste naar voren gekomen.

De sollicitatiecommissie is vooral op zoek naar een directeur met een specifiek managersprofiel, omdat de Stadsschouwburg de komende jaren ingrijpend verbouwd gaat worden. Niet alleen wordt de grote zaal zelf aangepast, tussen De Melkweg en het Leidseplein komt een geheel nieuw vlakkevloertheater met minimaal vijfhonderd stoelen.

In de organisatie van de Stadsschouwburg wordt op dit moment een afdeling Programmering gevormd onder leiding van Luuk van Eijk. Dat wijst erop dat de nieuwe directeur zich vooral met de renovatie en nieuwbouw kan bezighouden, alsook met de samenwerking met huisgezelschap Toneelgroep Amsterdam, dat sinds kort onder leiding staat van Ivo van Hove.

In die zin zou Van Veen een voor de hand liggende kandidaat zijn, vanwege zijn samenwerking met Van Hove bij het Holland Festival. Bovendien heeft Van Veen in Groningen als directeur de schouwburg tot bloei gebracht.

Daamen wordt vooral gezien als een technocratisch bestuurder. Eerder dit jaar werd bekend dat Daamen kandidaat was voor het directeurschap van het Filmmuseum. Daar trok hij zich ten slotte uit de procedure terug.

De beslissing over de benoeming bij de Stadsschouwburg wordt in juni verwacht.

Meer over