'Melkert: plan Philips is verkeerd signaal'

Minister Melkert van Sociale Zaken was er, zoals gebruikelijk, snel bij. De toekomstmuziek van Philips klinkt de oudere jongere van het paarse kabinet veel te schel....

En daar komt de aap uit de mouw. Als de mondige werknemer genoegen zou nemen met een superflexibel arbeidscontract, kan Melkert zijn droom om voor onbepaalde tijd minister te blijven wel vergeten. Bovendien, voor de gewone werknemer heeft Philips ook extraatjes in petto. Bijscholing, functiewisseling en prestatiebeloning. Dat laatste is voor overheidsdienaren niet weggelegd en dat is, gezien de magere rapportcijfers die de Haagse schoolfrikken van de Volkskrant uitdelen, maar goed ook.

Bovendien, waar gaat een minister van Sociale Zaken nog over als collectieve loonsverhogingen tot het verleden behoren en elke werknemer zijn eigen zaakjes regelt? Alleen over de onderkant van de samenleving. Melkert is dan veroordeeld tot het jaarlijks uitdelen van een eenmalige aalmoes van honderd gulden voor gezinnen met kinderen. De minister haalt dan alleen de krant nog als hij daarvoor een naam verzonnen heeft. Wordt het armoedetoeslag, koudetoeslag of stookkostentoeslag?

Melkert hoopt dus vurig dat het zo ver niet komt. 'Ik proef daarin te veel dat je vooral in jezelf moet investeren en dat je vervolgens maar moet zien of je op de arbeidsmarkt in de smaak valt. Deze kant moet het beslist niet op.' Het is de minister waarschijnlijk ontschoten dat hij zijn plaats in het kabinet te danken heeft aan de omvangrijke investeringen in zichzelf bij uiteenlopende politieke clubs.

Met de employability van Melkert zit het dus wel goed. Na zijn ministerschap kan hij altijd rekenen op zo'n baan met zijn eigen naam.

W. van Praag Segaar

Meer over