Melkert alsnog in leiding VN-organisatie

Ad Melkert wordt ondersecretaris-generaal van het VN-ontwikkelingsprogramma UNDP. De ontwikkelingsorganisatie maakte dinsdag bekend dat de voormalig PvdA-leider door secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties per 1 maart 2006 is benoemd tot tweede man binnen de UNDP....

Vorig jaar kreeg Melkert, nu werkzaam bij de Wereldbank, een teleurstelling te verwerken, omdat de functie van directeur bij UNDP aan zijn neus voorbij ging. Die post is naar de Turk Kemal Dervis gegaan. Dervis stelt nu in een verklaring ‘zeer verheugd’ te zijn dat Melkert alsnog toetreedt tot de leiding van UNDP. De UNDP is de grootste tak van de Verenigde Naties en werkt in 166 landen aan armoedebestrijding, democratisering en de bestrijding van HIV/aids.

Melkert noemt het een eer om samen met Dervis en het voltallig UNDP-team een bijdrage te leveren aan het waardevolle werk, waarmee de organisatie de armen in de wereld steunt. ‘De UNDP staat elke dag, over de gehele wereld, in de voorste linies om diegenen te helpen die dat het meeste nodig hebben’, aldus de oud-politicus.

Minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) is blij met de benoeming van Melkert. ‘Het is goed dat Nederland op het hoogste niveau vertegenwoordigd is bij de VN.’ Volgens haar is ons land al jaren een van de belangrijkste donoren van de UNDP en in 2005 zelfs de belangrijkste met een bijdrage van bijna 90 miljoen euro.

Meer over