Melancholia, Le petit Nicolas, Dead Poets Society

Iedere dag tipt de Volkskrant de beste films op televisie.

Kirsten Dunst in Melancholia. Beeld .
Kirsten Dunst in Melancholia.Beeld .

Melancholia (Lars von Trier, 2011)
NPO 2, 23.20-1.32 uur.

De hoofdrol in Lars von Triers Melancholia was op het lijf geschreven van Penélope Cruz. Ze had te kennen gegeven graag eens te werken met het Deense enfant terrible, die met zijn beruchte nazi-betoog tijdens het filmfestival van Cannes in 2011 de aandacht zó naar zichzelf toetrok, dat men bijna vergat hoe mooi en schandaalvrij de film zelf eigenlijk was. Cruz moest afhaken 'omdat ze een piraat moest spelen', aldus de regisseur, doelend op Pirates of the Caribbean deel zoveel. Ze werd vervangen door Kirsten Dunst, die ook al graag eens met hem wilde werken. Dunst speelt in Melancholia Justine, die in het eerste deel van de film op het punt staat te trouwen, maar vanwege hevige depressies de feestelijkheden als in een grijze waas ondergaat. Haar evenwichtige zus Claire (Charlotte Gainsbourg, tevens hoofdrolspeelster in Von Triers rond Kerst te verschijnen seksverslavingsepos Nymphomaniac) probeert voor zo veel mogelijk rust in haar leven te zorgen. In het tweede deel van de film zijn hun rollen omgedraaid. Terwijl een planeet op ramkoers met de aarde ligt, raakt Claire in paniek en blijkt Justine plots het toonbeeld van berusting. Wat volgt is een meesterlijke, beklemmende, hopeloos tragische, licht surreële film over depressie, hoop en doodsverlangen.

Le petit Nicolas (Laurent Tirard, 2009)
Eén, 14.50-16.20 uur.

Le petit Nicolas, gebaseerd op de gelijknamige serie kinderboeken van René Goscinny - auteur van Asterix en Obelix - uit de jaren vijftig en zestig, is een vrolijke, prettig ouderwetse jeugdfilm over een jongetje dat in paniek raakt als hij hoort over de komst van een babybroertje. Regisseur Laurent Tirard wilde de verhaaltjes over Nicolas en zijn vrienden niet moderniseren en koos voor een kleurrijke jarenvijftigaankleding. De schooljongetjes dragen jasjes en korte broeken, moeder een schort en vader rookt een pijp. De humor is zo oubollig dat het weer leuk wordt.

Dead Poets Society (Peter Weir, 1989)
BBC 2, 0.20-2.20 uur.

'Pluk de dag, jongens. Maak van je leven iets bijzonders.' Het is een simpele les die literatuurleraar John Keating in 1959 zijn leerlingen op de jongenskostschool voorhoudt. En met zo veel geestdrift aan de man brengt dat z'n leerlingen, de toekomstige elite, in de ban raken van wat poëzie vermag. Ze blazen de dodedichtersclub die Keating (Robin Williams) zelf ooit oprichtte, nieuw leven in en sommigen ontdekken dingen in zichzelf die hun ouders liever bedekt hadden zien blijven. Dat leidt tot drama.

Night Moves (Kelly Reichardt, 2013)
Film1 Premiere, 08.05-09.55 uur.

Met chirurgische precisie volgt Night Moves de plannen van drie milieuactivisten/terroristen om een grote stuwdam in de staat Oregon op te blazen. Regisseur Reichardt (Wendy and Lucy, Meek's Cutoff) toont hoe lastig het is om zo veel kunstmest in een keer te kopen, hoe het drietal de gevulde zakken in hun boot sjouwt, hoe de boot te water wordt gelaten en hoe ze in bijna doodse stilte, met slechts de subtiele dromerige ambientmuziek van Jeff Grace op de soundtrack, richting hun doel varen. Fraai glijdt de camera achter Reichardts personages aan. Er gebeurt vrijwel niets, maar het levert magnifieke cinema op; moreel ambigu en overlopend van een onnadrukkelijke, zenuwslopende spanning. En dan moet de uitgebreide nasleep nog beginnen.

Meer over