Meisjes krijgen minder zakgeld dan jongens - Klopt dit wel?

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Deze week: Meisjes krijgen minder zakgeld dan jongens.

null Beeld anp
Beeld anp

Van wie komt die claim?

'Salariskloof bestaat al bij zakgeld', kopte het AD onlangs. De krant zag een peiling in van adviesbureau Deloitte, gehouden onder vijfhonderd kinderen van 10 tot 12 jaar oud. Daaruit bleek dat meisjes minder zakgeld krijgen dan jongens: gemiddeld 2 euro. Het nieuws bereikte gelijk de politiek: Kamerlid en gelijkheidsstrijder Liliane Ploumen liet RTL Nieuws weten dat ze verrast is over hoe vroeg de salariskloof tussen man en vrouw al begint. Ook de Volkskrant maakte melding van de zakgeldkloof uit het Deloitte-onderzoek.

Klopt het?

Wanneer we het onderzoek opvragen bij Deloitte, benadrukt een woordvoerder dat conclusies over zakgeldverschillen niet van het bureau afkomstig zijn. Deloitte heeft de peilingresultaten aan het AD gestuurd, waarna de krant zelf de getallen eruit zou hebben gelicht.

De zakgeldkloof bestaat misschien niet eens in de peiling. Het verschil van 2 euro is een toevallige schommeling in de resultaten, volgens een berekening van Deloitte. In vaktaal: het was niet statistisch significant. Dat wil zeggen dat de zakgeldbedragen tussen álle kinderen zo ver uiteenliepen, dat de onzekerheidsmarges te groot zijn voor conclusies. En de meisjes liepen niet altijd achter: onder kinderen die zowel contant als digitaal zakgeld krijgen, zeiden meisjes juist méér geld te vangen dan jongens. Ook geen significant verschil, trouwens.

Andere gegevens over zakgeld in Nederland zijn er nauwelijks. Behalve misschien het basisscholierenonderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) uit 2013. Daaruit bleek dat jongens en meisjes van 5 tot 12 jaar oud ongeveer evenveel zakgeld krijgen.

In andere landen is het verhaal ook niet duidelijk. Uit Australische, Duitse en Britse peilingen blijkt met enige regelmaat dat jongens iets meer zakgeld krijgen, wat doet vermoeden dat er wellicht toch iets gaande is. Aan de andere kant zijn dit allemaal commerciële onderzoeken, wat het lastig maakt om vast te stellen of de verschillen hier wél statistisch significant zijn. Het is daarnaast goed mogelijk dat de persaandacht kleiner was voor peilingen waarin meisjes meer geld kregen.

Zelfs als meisjes systematisch minder zakgeld zouden ontvangen, komt dat misschien niet eens door onderwaardering. Ouders betalen hun kinderen met meer dan alleen zakgeld, zegt hoogleraar arbeidseconomie Joop Schippers van de Universiteit Utrecht. Wellicht krijgen meisjes vaker kleding als ze met hun moeder gaan winkelen, terwijl jongens die geen zin hebben in winkelen extra zakgeld ontvangen.

Eindoordeel?

Of meisjes minder zakgeld krijgen dan jongens, blijft onbewezen.

Meer over