Meisje, dame, jongetje

Ruches en kant, breedgeschouderde mannenpakken, plooirokken en pumps: de mode van dit voorjaar heeft verschillende gezichten...

Vroeger, dat wil zeggen tot de jaren zeventig, was mode een simpele zaak. Er was een trend, die zonder uitzondering begon in Pa rijs, en dan langzaam doordrong tot een wat minder snel land als Nederland. Aan het begin van het modeseizoen wist je als modebewuste vrouw precies waar je aan toe was. Van de lengte van een rok tot de kleur van een truitje en de vorm van een hak: alles was exact voorgeschreven. Handig en overzichtelijk, al kleefden er nadelen aan. Niet iedere vrouw wordt tenslotte mooier van een minirok.

Dat we tegenwoordig kunnen kiezen uit vele modes tegelijk, die overal op de wereld kunnen ontstaan, betekent niet dat er geen massatrends meer zijn. Denk maar aan de bowlingbag en hoge laars, deze winter. Maar mocht je met beide niet dood gevonden willen worden, dan waren er genoeg alternatieven te vinden.

Komend voorjaar is het niet anders. Sterker nog: je kunt als vrouw dit seizoen verschillende rollen aannemen. Je kunt gekleed gaan als dartel meisje, als dame (netjes of juist erg streng), of heel jongensachtig zijn.

Voor de klassieke, understated vrouw, zoals die bijvoorbeeld te zien was in de voorjaarscollectie van Prada, is er een overvloed aan kokerrokken, plooirokken, pumps en slingbacks (pumps met open hiel), tasjes en, voor de sexy toets, heel korte truitjes. Wie het jonger wil, doet de Amerikaanse ontwerper Marc Jacobs na. Die blies de echte jaren-tachtigfeestjurk weer leven in, en stylde die af met brede campy lakceintuurs met een glittergesp, enkelsokjes en gekleurde plastic kammen in het haar. In dezelfde lijn liggen de jurken uit de show van Balenciaga: wit, kort en asymetrisch, versierd met ruches en stukjes kant. Doe er een paar witte laarzen onder, en Sa man tha Fox is met terugwerkende kracht jaloers.

Stukken stijlvoller weer is het scherp gesneden mannenpak, dat de hoofdmoot vormde voor de eerste show van Tom Ford voor Yves Saint Laurent Rive Gauche. Hij had ze in alle soorten en maten: klassieke smokings, pakken met rechte, strakke broeken, wijd uitlopende broeken, smal toelopende bandplooibroeken, met of zonder gilet, met langere jasjes en korte, maar altijd met een paar zeer aanwezige schoudervullingen. Jasjes werden bij die show ook gedragen met strakke (leren) rokken tot net boven de knie, wat resulteerde in een andere typisch jaren-tachtige look: de strenge meesteres.

En in een jasje met een echt korte broek, ten slotte, zoals ontworpen door het Neder land se duo Viktor & Rolf, wordt iedere vrouw een kostschooljongetje.

Benieuwd wat uiteindelijk de Neder-landse klerenkasten zal halen.

Meer over