Column

Meindert Fennema: ''Wy binne greatsk', dat scoort bij kijkers van The Voice'

Vergeet de jury, interessanter is wie de kijker - de stem des volks - wel en niet moet in de The Voice of Holland, schrijft Meindert Fennema. Een nuchter feestbeest uit Friesland én een high brow strafrechtjurist uit Nieuw Zeeland.

OPINIE -Meindert Fennema
Johannes Rypma. Beeld ANP
Johannes Rypma.Beeld ANP

Op vrijdag 9 november werd de jury van The Voice of Holland twee keer weggestemd door de kijkers. De eerste keer was toen zij massaal hun stem gaven aan de 20-jarige Johannes Rypma uit Oudega, met zijn vertolking van The Summer of Sixty Nine van de Canadese zanger Brian Adams. De jury was niet onder de indruk van de Friese zanger die onmiddellijk na zijn optreden liet zien dat hij een email uit Oudega gekregen had: 'Wy binne greatsk!' En hij mocht dat in het Nederlands vertalen: 'Wij zijn trots'. In zijn cv staat: '(...) speelt met zijn bandje op tentfeesten. Hij wil Syb van der Ploeg opvolgen als meest beroemde zanger van Friesland.'

Johannes was in september met de hakken over de sloot door de blind auditions gekomen. Alleen Nick en Simon hadden zich omgedraaid. Roel van Velzen vroeg waarom hij eigenlijk meegedaan had. 'Nou ja' zei Johannes, 'ik sta gewoon graag op het podium'. Van Velzen maakte een grapje over zijn naam. Hij was door naar de volgende ronde, de Battle, die hij ook won.

Geen poeha
Johannes straalt uit wat Doutzen Kroes en Foppe de Haan ook uitstralen. Iets dat moeilijk te omschrijven is; misschien komt Kees Prins er nog het dichtst bij met zijn typering van André en Rachel Hazes: 'Er zit geen poeha om die mensen.' Als je Foppe de Haan vroeg waarom hij zo'n voetbalfanaat was, zei hij: 'Nou ja, het is een leuk spelletje'.

Doutzen Kroes is op de catwalk in New York en Milaan haar Friese accent niet kwijtgeraakt. Zelfs toen ze in een televisie interview zei dat ze voor haar rol in Nova Zembla hard gewerkt had om dat Friese accent kwijt te raken, deed ze dat met een Fries accent. Die eigenheid wordt kennelijk ook buiten Friesland gewaardeerd.

De tweede verrassing afgelopen vrijdag was Sam Holden, door de jury afgebrand, maar door het publiek naar de volgende ronde gestemd. Sam is het tegendeel van Johannes. Hij komt uit Nieuw Zeeland, studeerde daar rechten en kwam naar Nederland om stage te lopen bij het Internationaal Strafhof in Den Haag. Omdat hij hier toch was, en een Nederlandse vriendin kreeg, besloot hij mee te doen aan The Voice.

Criminal lawyer
In de blind audition maakte hij een verpletterende indruk. Alle stoelen draaiden om en Trijntje Oosterhuis zei 'This is the voice and the kind of deepness we are looking for'. Alle juryleden wilden hem in hun team. Marco Borsato, die bij de eerste noten al op de rode knop drukte, zei: 'I need a lawyer', waarop Sam Holden antwoordde: 'I hope you don't need an international criminal lawyer.' Ik wil maar zeggen: hoe high brow wil je het hebben?

Sam Holden kwam ook door de Battle, maar tijdens zijn eerste live optreden vorige week ging hij de mist in. Hij kreeg van Trijntje Oosterhuis nu een dikke onvoldoende, maar het waren de kijkers die hem een ronde verder hielpen. Waarom? Niet omdat hij de indruk wekte dat hij in de feesttent in Oudega het publiek op de banken zou kunnen krijgen, maar mogelijk wel omdat hij net als Johannes authenticiteit uitstraalde. Hij was de oprechte amateur! Hij verslikte zich in Payphone, maar dankzij de kijkers kwam hij toch bij de laatste acht.

De kijkers nemen de formule serieus en zien The Voice als een talentenjacht. Ik denk niet dat Johannes Rypma en Sam Holden uiteindelijk op kunnen tegen Leona Philippo (33) die als achtergrondzangeres bij Candy Dulfer, Trijntje Oosterhuis en Kane haar sporen al verdiend heeft en ook optrad in de show van Lional Richie. Zij is een Jamaicaanse soulzangeres uit Canada, die het Rotterdamse conservatorium deed en in 2001 - op 22-jarige leeftijd - al de hoofdrol speelde in de Musical Aida van Joop van der Ende. Onlangs trouwde zij in het geheim met haar vriendin.

Professional
Zij is het tegendeel van een oprechte amateur. Leona danste haar tegenstandster (die ook een prachtige stem had) in de Battle professioneel van het podium, en afgelopen vrijdag kreeg zij van de jury vier tienen, maar scoorde ook bij de kijkers heel hoog. Als het aan de jury ligt, gaat de professional het winnen van de amateurs. Maar het ligt niet alleen aan de jury en dat is nu juist het leuke van The Voice.

Ook als ze het wint is Leona Philippo niet de verrassing van The Voice of Holland 2012. Verrassend is de keuze van de kijkers, die meestal het oordeel van de jury volgen, maar die daar soms ook dwars tegen ingaan. De stem des volks heeft niet alleen een voorkeur voor een enthousiast feestbeest uit Friesland met een stem als die van Brian Adams, maar ook voor een zingende strafrechtjurist uit Nieuw Zeeland en een Canadese van Jamaicaanse afkomst. Hoezo The Voice of Holland?

Meindert Fennema is emeritus hoogleraar politieke theorie.

Meer over