Meijer legt het loodje in uitputtingsslag

De barrage voor het Nederlands kampioenschap dammen is op een ontluistering uitgelopen voor Hein Meijer. In het dubbelrondige toernooi met rapidpartijen verloor de Amsterdammer gisteren zowel een keer van Harm Wiersma als van Hans Jansen....

Van onze dammedewerker Egbert van Hattem

Deze twee grootmeesters zullen vandaag de uitputtingsslag voortzetten, net zolang totdat een winnaar bekend is.

Direct in de eerste partij tegen oud-wereldkampioen Harm Wiersma ging het mis voor Meijer. De zwartspeler kwam tot zijn tevredenheid goed uit de opening en ging brutaal op zoek naar meer. Op het moment dat het echte voordeel uitbleef en Meijer zich op moest maken voor een lastig afspel ging het mis.

'Ik kon de psychologische switch van het zoeken naar eigen kansen en dan weer terugkeren naar een taaie verdediging in de korte tijd die mij gegeven was niet maken', verklaarde Meijer zijn tegenvallend presteren.

In de barragepartijen met Fischer-klok hadden de deelnemers de beschikking over niet meer dan twintig minuten plus een bonus van tien seconden per uitgevoerde zet.

De outsider leek de klap aanvankelijk te boven te komen in zijn partij met Hans Jansen. Die zocht naar eigen zeggen 'te onvoorzichtig' naar winstkansen. In een geweldige aanvalsstand liet Meijer zijn opponent echter ontsnappen naar remise.

In de tweede partij tegen Jansen waren de teleurstellingen Meijer blijkbaar te veel geworden. Hij trapte in een eenvoudige damzet en ging vervolgens kansloos onderuit.

Door die overwinning schaarde Jansen zich op de valreep naast Wiersma en werd Meijer definitief terug verwezen naar de derde plaats. Daarmee verspeelde Meijer tevens het recht op deelname aan het WK-challengertoernooi dat later dit jaar in Italië zal worden gehouden.

Meer over