Nieuws

Meghan Markle ‘wilde niet meer leven’ door ‘racisme en onbegrip’ koningshuis

Meghan Markle heeft in het langverwachte interview met Oprah Winfrey verteld hoe ze binnen het Britse koningshuis te maken kreeg met ‘tegenwerking’ en ‘racisme’. Zo zou een lid van het koninklijk huis zorgen hebben uitgesproken over de mogelijke huidskleur van hun eerstgeborene Archie. Ook haalde ze uit naar de Britse pers.

Markle vertelde aan Winfrey dat ze met zelfmoordgedachten kampte op het hoogtepunt van de crisis binnen de Britse paleismuren. Volgens Meghan had ze gevraagd om professionele hulp maar die kwam er niet, omdat de hofhouding dat niet gepast vond. Ze legde ook uit dat ze als vrouw van een prins niet zomaar op eigen houtje naar een ziekenhuis kon gaan. ‘Dat gaat gewoon niet. Ik kon geen Uber bestellen in het paleis, zo werkt het gewoon niet. Je levert alles in: mijn paspoort, mijn rijbewijs, mijn sleutels.’

Prins Harry verklaarde dat ook hij op dat moment niet wist wat hij moest doen, en daar zelf ook geestelijk onder leed. ‘Ik denk dat ik me schaamde om dat toe te geven’, vertelde hij over de psychische problemen van zijn vrouw. In zijn familie zou dat ook niet bespreekbaar zijn. ‘Daar is het idee altijd: zo is het gewoon. We moeten allemaal met deze druk omgaan.’

Huidskleur

Meghan vertelde verder dat leden van de koninklijke familie tijdens haar zwangerschap openlijk hun zorgen uitspraken over de mogelijke huidskleur van de baby. De gesprekken vonden plaats tussen prins Harry en iemand van wie ze de identiteit niet bekend wilde maken. Meghan zegt te vermoeden dat de gemengde afkomst van haar kind reden was om hem niet de titel prins te geven. Archie is waarschijnlijk te ver van de troon verwijderd om deze titel te krijgen.

Prins Harry, die later aanschoof bij het interview, bevestigde dat de conversatie had plaatsgevonden, maar verklaarde nooit openbaar te zullen maken wat daarin precies is gezegd.

Toen de tabloids Meghan begonnen aan te vallen, schoot niemand van de koninklijke familie haar te hulp. Ze voelde zich volkomen onbeschermd en ondermijnd door ‘The Firm', zoals ze de koninklijke familie consequent aanduidde.

Op de vraag van Winfrey waarom ze Groot-Brittannië hebben verlaten, antwoordde Harry ‘een gebrek aan steun en begrip’. te hebben ervaren. ‘Ik heb de zaak zelf in handen genomen, ik moest dat voor mijn familie doen’, zei hij. De prins was vooral bevreesd dat de geschiedenis van zijn moeder prinses Diana (die bij een achtervolging door paparazzi verongelukte) zich zou herhalen.

Prins Harry en Meghan Markle worden geïnterviewd door Oprah Winfrey Beeld Reuters
Prins Harry en Meghan Markle worden geïnterviewd door Oprah WinfreyBeeld Reuters

Meghan is op dit moment zwanger van hun tweede kind, en het echtpaar onthulde tijdens het interview dat hun zoon Archie een zusje zal krijgen. ‘We zijn dankbaar en beide opties zouden geweldig zijn geweest. Maar eerst een jongen en nu een meisje, wat kun je je nog meer wensen?’, aldus Harry. Ze vertelden dat ze van plan zijn het bij twee kinderen te houden.

In de Verenigde Staten kregen de twee bijval, onder meer van tennislegende Serena Williams, die bij hun bruiloft aanwezig was, en van de dichter Amanda Gorman. Minder positief waren de eerste reacties op het ontwakende eiland. ‘Een onwaardig verraad van de koningin en de koninklijke familie,’ zo noemde Piers Morgan, presentator van het veelbekeken Good Morning Britain, het optreden van Harry. Het verwijt van Meghan dat de koninklijke familie een stel racisten is, achtte hij ‘de gevaarlijkste beschuldiging die ik in mijn loopbaan ben tegengekomen’.

Tegenaanval

Het koninklijk huis lijkt vorige week alvast preventief een tegenoffensief te hebben geopend. Op dinsdag meldde de krant The Times opeens dat er een onderzoek komt naar de slechte manier waarop Meghan haar paleispersoneel zou hebben behandeld. Twee assistenten zouden om die reden zijn vertrokken, en een derde voelde zich ondermijnd. De krant baseerde zich op informatie die regelrecht van het paleis kwam.

Met de klachten over Meghan was indertijd niets gedaan om de nieuwe ster binnen koninklijke kringen te beschermen. Harry had gesmeekt om de zaak stil te houden. Om te voorkomen dat de twee nu de slachtofferrol opeisen, is nu alsnog besloten tot een onderzoek. Tien voormalige assistenten van Meghan hebben gezegd daaraan te zullen meewerken.

Het was niet de enige actie die het paleis ondernam. Enkele uren voordat Harry en Meghan te zien waren zijn op de Amerikaanse televisiezender CBS zond de BBC A Celebration for the Commonwealth Day uit. In dit programma voor de inwoners van de Gemenebest sprak koningin Elizabeth via Zoom haar dank uit voor de gezamenlijke strijd tegen de coronapandemie en deelde Charles zijn zorgen over de teloorgang van de biodiversiteit, terwijl William en Kate het belang benadrukten van hulporganisaties in ontwikkelingslanden.

Het interview met Prince Harry en Meghan Markle wordt maandagavond in het Verenigd Koninkrijk uitgezonden. Dinsdagavond zendt Net 5 het uit in Nederland.

Meer over