'Megaschuld' weer thema van campagnes op Aruba

Aruba kiest vandaag een nieuw parlement. Financiën is het centrale thema, maar voor de campagnes is geld nog moeite gespaard.

DOOR ONZE CORRESPONDENT JEAN MENTENS

ORANJESTAD - Als we de 'auto peiling' moeten geloven, stevent de AVP van zittend premier Mike Eman af op een overwinning in de parlementsverkiezingen die vandaag op Aruba worden gehouden.

Bij gebrek aan betrouwbare opiniepeilingen wordt de lengte van de autokaravanen die de twee grote politieke concurrenten in het laatste weekend voor de verkiezingen laten rondrijden, gezien als betrouwbare graadmeter voor verkiezingswinst.

Oppositiepartij MEP had 1.084 auto's, versierd met partijvlaggetjes en verkiezingsposters die toeterend kriskras over het hele eiland kachelden, de regerende AVP 1.504.

Op de laatste campagnedag brachten woensdag de twee partijen die elkaar al tientallen jaren afwisselen aan de macht, opnieuw veel volk op de been. De christen-democraten van de AVP hielden een carnavalsoptocht waar de sfeer van een komende overwinning al voelbaar was. Geld noch moeite was gespaard om die stoet op te tuigen. Alle populaire bands van het eiland waren ingehuurd en werkelijk iedereen had een AVP T-shirt aan, een groen hoedje op en was behangen met groene lichtjes.

De baliemedewerkster van het hotel waar de optocht aan voorbij trok moest toegeven dat 'Mike het de afgelopen vier jaar wel goed had gedaan', alleen, zo zei ze, hij heeft de put wel nog veel dieper gemaakt.'

Het hoofdthema van de verkiezingen is dan ook de eilandelijke financiën. Het begrotingstekort is ondertussen opgelopen tot bijna 6 procent volgens het IMF, de overheidsschuld bedraagt 1,4 miljard euro: meer dan 70 procent van het BBP. Als je het vraagt aan de centrum-linkse MEP-aanhang die in Santa Cruz haar slotmanifestatie hield, is de groeiende schuld te wijten aan 'potverteren' door de AVP.

Aan de inkomstenkant zijn er twee oorzaken voor het oplopen van de staatsschuld. De Valero-olieraffinaderij is al anderhalf jaar gesloten en er is in de afgelopen regeerperiode geen koper voor gevonden. Een draaiende raffinaderij was in het verleden goed voor tien tot vijftien procent van de inkomsten.

Ook de voornaamste motor van de Arubaanse economie hapert: het toerisme uit de VS kwam door de economische crisis in de versukkeling. Om de economie op dreef te houden heeft Eman een programma van stads- en buurtvernieuwing uitgevoerd. Dat heeft handen vol geld gekost.

De MEP wil de 'megaschuld' zoals ze die steevast in hun campagne hebben genoemd oplossen door de eerste dertig dagen na de verkiezingen een inventarisatie te maken van hoe die schuld precies in elkaar steekt en dan het tekort 'op een realistische manier' aanpakken: dat wil zeggen zonder de koopkracht aan te tasten, maar door te snijden in alle onnodige kosten voor consultants, reizen, en feesten van de overheid. Een hervorming van het belastingsysteem moet voor meer inkomsten zorgen.

De MEP heeft ook het bijzondere voorstel om een stroomkabel aan te leggen tussen Aruba en Colombia waardoor de electriciteitsvoorziening stabiel wordt de helft goedkoper.

Minister president Mike Eman zegt 'de komende jaren de vruchten te willen plukken van de investeringen van de afgelopen jaren'. Hij belooft evenwicht op de begroting voor 2016. Het principe van begrotingsevenwicht moet vastgelegd worden in de grondwet. Eman wil de economie stimuleren en groei realiseren om bezuinigingen te kunnen voorkomen.

Maar zijn AVP begrijpt ook dat het belastingstelsel, het zorgverzekeringsstelsel en de pensioenen op de schop moeten.

undefined

Meer over