Meevaller dringt tekort verder terug

Het financieringstekort over 2005 wordt nog kleiner dan verwacht. Minister Zalm van Financiën rekent op een nieuwe financiële meevaller, na de 3miljard euro aan extra belastinginkomsten van eind november....

Om welk bedrag het gaat, wilde de minister nog niet kwijt. Zalm zal dat komende vrijdag bekendmaken na de ministerraad, die hij bij afwezigheid van minister-president Balkenende voorzit.

Een woordvoerder van Financiën ontkent dat het om een vergelijkbaar bedrag gaat als de meevaller van november. Met die extra 3miljard zou het financieringstekort in 2005 uit zijn gekomen op 1,2procent van het nationaal product.

Volgens RTL Nieuws zou de nieuwe meevaller het financieringstekort op 0,6procent brengen, hetgeen op extra inkomsten van nog eens drie miljard zou wijzen. Volgens Financiën is dat percentage niet juist. ‘De cijfers lopen nu nog binnen, maar het beeld is inderdaad beter’, aldus Financiën.

De meevaller die in november werd aangekondigd, was vooral te danken aan hogere inkomsten uit de vennootschapsbelasting, de heffing uit winst. Een aanzienlijk deel daarvan is niet van structurele aard, maar is te verklaren doordat veel bedrijven overtollig geld tijdelijk bij Financiën stalden omdat ze daar een hoge rentevergoeding krijgen.

Meer over