Meesters

JEAN-PIERRE GEELEN

et lijkt een naam uit een dramaserie van Omroep MAX: Goof Hobo. Maar het was bittere werkelijkheid van RTL 4: de 75-jarige boer zat televisie te kijken in zijn dijkhuisje, stond er ineens een bestelbusje in de huiskamer. Uit de bocht gevlogen en de muur geramd. Dat was al meer dan een jaar geleden, maar nog altijd verbleef Goof Hobo in een keet in zijn tuin. Verzekeraars betwistten elkaar over de schade aan de bouwval - Goof Hobo moest met zijn bordje de weg over voor wat eten van de buren.

Typisch een gevalletje schrijnend genoeg voor de hulptroepen van huil-tv. Daar was de kordate Martijn Krabbé, die op RTL 4 in Pro Deo zielige mensen uit de put haalt volgens de wetten van het genre. Nieuwe trouvaille is dat Krabbé zich laat bijstaan door een team uit het wat onbestemde vat van 'topadvocaten', allen kantoor houdend in de Amsterdamse grachtengordel. Bekende recidivisten. Cees Korvinus, die je als oud-voorzitter van de VARA moeilijk kwalijk kunt nemen dat hij zich warmt aan het licht van de schijnwerper. Oscar Hammerstein: nooit te beroerd voor een spat aandacht. Jan-Hein Kuijpers, prima advocaat, die zijn faam bij het grote publiek te danken heeft aan de zaak-Holleeder.

Zij doen hun zaken per toerbeurt. Mr Korvinus was deze aflevering de advocaat van dienst: geen provinciezaakje is de grachtengordel te gek, al was het maar bij wijze van een geheel belangeloos afgegeven visitekaartje aan het gehele volk.

Korvinus deed vast zijn best, al kwam de kijker inhoudelijk weinig te weten over zijn inspanningen. Maar wat telt is het resultaat. Dat kwam goed uit, want bij het tweede reclameblok wist je het al: alles kwam goed met Goof Hobo. Met geld van de verzekeraars kon zijn huisje worden herbouwd.

Betrekkelijk nieuw in het bataljon van de 'topadvocaten' is mr Mariëlle van Essen. Afgaande op haar verschijning op tv zit de carrière jonge strafpleiter stevig in de lift. Vorige week sprak zij in PowLitie over diefstal en uitlokking, een dag later deed ze haar woordje in Debat op 2 over dna-banken en de zaak-Vaatstra. En nu zit ze dus wekelijks in Pro Deo, waar ze dinsdag aan het ondergrondse huisbarretje van Hammerstein confrère Korvinus feliciteerde met de goede afloop: 'Volgens mij heb je het redelijk afgetikt, Cees.'

De jonge blondine heeft een staat van dienst, blijkt uit haar website, waar ze haar media-optredens nauwgezet in kaart brengt. Open sollicitaties voor het officieel erkende predicaat 'topadvocaat'. Een beetje 'topadvocaat' gaat immers even vaak langs de balie van het Mediapark als langs de balie van het gerechtsgebouw.

Die les moet ze geleerd hebben van een kantoorgenoot van haar: mr Richard Korver. Die kreeg bekendheid als raadsman van de ouders in de misbruikzaak van Robert M. Voor talkshows drapeerde hij een kleurig linnen sjaaltje over de schouders en revers. Dat detail verraadt eufemistisch gezegd een zekere liefde voor de camera. Niet erg, maar jurisprudentie waarschuwt: als dat maar goed gaat.

Belastingschuld Moszkowicz veel groter dan gedacht, onthulde Nieuwsuur dinsdagavond. Niet 1,1 maar 2,6 miljoen euro. Niet lang geleden schreef Mariëlle van Essen een column op een website over criminaliteit. Ze nam het op voor confrère Bram M., onder de kop: 'Zwart geld bij topadvocaten is onvermijdelijk'. Daar heb je het gelazer al.

undefined

Meer over