Meester van ruilrijm, ezelsbrug en olle bolleke

Hij schreef nummers voor Ad Bloemendaal, Hetty Blok, Kabaret Ivo de Wijs en Don Quishocking, en zette meerdere lichtingen kleinkunstenaars op het juiste spoor....

Onvermoeibaar signeert de 85-jarige Drs. P zijn nieuwe bundel Toenemend Feestgedruis met daarin zijn beste en ook een aantal nieuwe gedichten. Het is het verjaardagscadeau van de uitgever, die hem tevens een speciale stoel in het Amsterdamse Pulitzer Hotel, z geliefde horecaetablissement, heeft aangeboden met het opschrift: 'Zetel privan Drs. P'.

Heinz Polzer de artiestennaam Drs. P is een vondst van de eerste Nederlandse talkshowpresentator Willem Duys treedt al bijna tien jaar niet meer op, maar heeft de pen nog steeds niet neergelegd. Het dankwoord op zijn verjaardag dat hij uit het hoofd uitsprak, was spits, op rijm en eindigde zelfbewust met: 'Hij kan het nog, de krasse oude baas.' Elk kwartaal stuurt de plezierdichter wat op naar het tijdschrift De Tweede Ronde en elke feestelijke gebeurtenis in zijn omgeving is voor Drs. P een aanleiding om iets opwekkends op rijm te zetten.

Van ideologiemoet Drs. P niets hebben. Hij valt zijn publiek doorgaans niet lastig met de actualiteit. Alleen op de cd Het praatcafan Drs. P uit 1990 neemt hij maatschappelijk stelling tegen voetbalvandalisme en gewelddadige organisaties als de IRA. 'Europa had te lijden in lang vervlogen tijden/Van moordenaars, geleid door Genghis Khan/Maar wat betreft de Hunnen, men moet hun een ding gunnen/Ze kwamen niet met idealen aan.'

Taal is zowel zijn doel als middel. Als reclametekstschrijver in Indonesin de jaren vijftig, en als dichter/liedjesschrijver in Nederland. Zwierige, enigszins archaische taal, met een permanente ironische ondertoon. Hij kan in meer talen goed uit de voeten, zoals blijkt uit de bundel Lyriana (1993) met Franse, Engelse en Duitse gedichten.

Heinz Hermann Polzer werd in 1919 in het Zwitserse Thun geboren als zoon van een Oostenrijkse vader die tot Zwitser was genaturaliseerd en een Nederlandse moeder. Zijn ouders scheidden toen hij drie was en met zijn moeder vertrok hij toen naar Velp in Gelderland.

Zijn kleinkunstinvloed is groot. Hij schreef nummers voor Ad Bloemendaal, Hetty Blok, Kabaret Ivo de Wijs en Don Quishocking. En als tekstdichter verantwoordelijk voor klassiekers als De zusters Karamazov, Veerpont (Heen en weer), Dodenrit (Troika hier, troika daar) heeft Drs. P meer lichtingen op het juiste spoor gezet. De inmiddels oudere P-generatie bestaat uit onder anderen Ivo de Wijs, Driek van Wissen en Jan Boerstoel, tot de jongere groep die schatplichtig is aan de oude meester behoren Frank van Pamelen en Kees Torn.

Drs. P heeft zich altijd een dichtvorm-docent gevoeld, die zowel vertrouwde versvormen als nieuwe uitvindingen met strakke regels aan de man wil brengen, met vrolijk didactische boeken als Het rijmschap compleet, Literair assortiment of Versvormen. Zijn brede repertoire bestaat onder meer uit omzetrijm, stel & sprong, groeirijm, slinkrijm, nacht & ontij, ruilrijm, trap, ezelsbrug en natuurlijk zijn geliefde olle bolleke: Gloria! Gloria!/Christus is opgestaan/Zorg dat er ei, thee en toast/Wordt bereid./Rustig maar, volgens de/Transsubstantiatieleer/Maakt onze Here/Zijn eigen ontbijt./

Meer over