Meest gezochte nazi opgepakt

AMSTERDAM - De Hongaarse justitie heeft de 97-jarige Laszlo Csatary aangeklaagd voor oorlogsmisdaden die hij zou hebben begaan als politiechef in de Tweede Wereldoorlog. Hij werd woensdag van zijn bed gelicht, verhoord en daarna onder huisarrest geplaatst.


Csatary stelde volgens de aanklager dat hij als commandant van een interneringskamp voor joden slechts orders heeft opgevolgd en zijn plicht deed.


De hoogbejaarde verdachte maakte fysiek en mentaal een fitte indruk. Hij ontkende oorlogsmisdaden te hebben begaan, stelt de aanklager. Die voegde daar echter aan toe dat Csatary tijdens het verhoor een houding aannam tegenover 'een bepaalde religieuze groep' die niet als normaal kan worden beschouwd.


De arrestatie is een succes voor nazi-jager Efraim Zuroff van het Wiesenthal Center in Jeruzalem. Die lanceerde tien jaar geleden Operatie Laatste Kans en looft beloningen uit voor actuele informatie over nog levende oorlogsmisdadigers. Ook Csatary werd gelokaliseerd na betaling van een tipgever. Zuroff waarschuwde vorig najaar de Hongaarse autoriteiten, maar die maakten geen haast met de vervolging. Daarop lichtte Zuroff de media in, die al snel aanklopten bij Csatary waarna tientallen betogers gingen posten voor diens huis. De verdachte werd woensdag op een ander adres aangehouden.


Csatary werd in 1948 ter dood veroordeeld in de voormalige republiek Tsjechoslowakije. Hij wist echter naar Canada te vluchten waar hij als kunsthandelaar ging werken. In 1997 trok Canada zijn verblijfsvergunning in en vloog Csatary kennelijk terug naar Europa. Als kampcommandant in de plaats Kosice, destijds Hongaars, stuurde de verdachte 12 duizend joden door naar Auschwitz en andere vernietigingskampen. Csatary mishandelde zijn gevangenen met een hondenzweep.


Hongarije ontkent getreuzeld te hebben. De aanklager wachtte naar eigen zeggen op getuigenverklaringen van overlevenden, maar moest nu in actie komen door de media.


Meer over