'Meerdere gewonden' na vechtpartijen in Hongkong

In Mong Kok, het winkelgebied in Hongkong, zijn vandaag ongeregeldheden uitgebroken tussen studenten die pleiten voor meer democratie en aanhangers van de Chinese regering in Beijing. De politie vormt een menselijke keten tussen de twee groepen. Er zouden meerdere gewonden zijn gevallen.

Redactie
Studenten nabij het hoofdkwartier van de regering in Hongkong. Paraplu's zijn het symbool geworden van de protesten. Beeld reuters
Studenten nabij het hoofdkwartier van de regering in Hongkong. Paraplu's zijn het symbool geworden van de protesten.Beeld reuters

Meer dan vijftig politieagenten zijn naar Mong Kok gestuurd om de vechtpartijen tussen demonstranten in het district te stoppen. De studenten riepen slogans voor invoering van het algemeen stemrecht, terwijl de pro-China-betogers de tenten en barricades van de demonstranten omver probeerden te werpen.

Vrijwilligers zeggen dat hierbij verschillende gewonden zijn gevallen, maar een exact aantal kon niet worden gegeven. Mong Kok is een van de dichtstbevolkte wijken in Hongkong en is bovendien populair onder toeristen uit het vasteland van China.

Vooral de oudere garde vindt dat de protesten snel beëindigd moeten worden uit angst voor financiële schade. 'Ik heb twee kinderen, een van zes en een van vier', schreeuwde een man tussen de demonstranten. 'Dit is niet democratie, dit is niet waar we om gevraagd hebben! De politie in Hongkong is te vriendelijk. Jullie zijn universiteitsstudenten. Gaan jullie helpen mijn familie te voeden?'

Tienduizenden studenten bezetten al bijna een week het centrum van de voormalige Britse kolonie. Zij pleiten voor volledige democratie, inclusief een vrij stemsysteem waarin ze in 2017 een eigen leider kunnen kiezen. Beijing heeft een voorstel door het parlement gedrukt waarin is bepaald dat kandidaten voor de verkiezingen in 2017 eerst goedgekeurd moeten worden door een commissie die is gelieerd aan de Communistische Partij.

Minder demonstranten

Het aantal demonstranten is vandaag beduidend lager vanwege hevige regenbuien. Ook is de tweedaagse vakantie rondom de Nationale Dag, waarin het ontstaan van de Volksrepubliek China wordt herdacht, voorbij.

Gisteren stelden de studenten de bestuurder van Hongkong CY Leung, een ultimatum: als hij niet voor middernacht (18.00 uur Nederlandse tijd) af zou treden, dan zouden de protesten verder worden uitgebreid. De demonstranten dreigden met een bestorming van regeringsgebouwen als Leung niet zou opstappen. Zij hadden al twee regeringsgebouwen, waaronder het kantoor van Leung, omsingeld. De politie heeft hen gewaarschuwd het politiekordon rond de twee gebouwen niet te doorbreken.

Leung maakte gisteren bekend dat hij niet van plan is zijn functie neer te leggen, maar hij is wel bereid te praten met een aantal studentenleiders. Carry Lam, een andere bestuurder, zal namens hem het overleg voeren.

Een deel van de demonstranten heeft het aanbod voor overleg geaccepteerd. Het gaat om de studentenvereniging die een belangrijk deel van de actievoerders vertegenwoordigt. De organisatie riep tegelijkertijd op de protesten voort te zetten.

Politieagenten bewaken het kantoor waar bestuurder C.Y. Leung zetelt. Studenten hadden gedreigd het kantoor te bestormen. Beeld reuters
Politieagenten bewaken het kantoor waar bestuurder C.Y. Leung zetelt. Studenten hadden gedreigd het kantoor te bestormen.Beeld reuters
null Beeld ap
Beeld ap
Meer over