Meer zorgen over gesteggel rond schuldenplafond VS

Stemming

De Europese aandelenbeurzen sloten dinsdag opnieuw met verliezen. Beleggers wachtten bezorgd af wat het gesteggel in Washington over de Amerikaanse begroting en het schuldenplafond hun zou brengen. De Amerikaanse minister van Financiën Jack Lew komt donderdag met meer informatie over wat de VS gaan doen als er niet op tijd een akkoord wordt bereikt, meldde de Amerikaanse president Barack Obama dinsdagavond. Hij noemde een eventuele default, als de VS niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen, een 'catastrofe' voor de Amerikaanse economie en het Amerikaanse aanzien in de wereld. Beleggers zijn ook niet gerust op de eerste resultaten van het Amerikaanse bedrijfsleven in het derde kwartaal, die deze week komen.

Indices

De AEX-index eindigde 0,7 procent lager op 370,98 punten en de Midkap sloot 0,4 procent in de min op 573,53 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs daalden tot 0,8 procent. Ook de beurzen op Wall Street eindigden in de min. De Dow Jones sloot ruim een procent lager, op 14.776 punten.

Winnaars

In de AEX was Imtech na de mededelingen op de aandeelhoudersvergadering met een plus van 2,9 procent de grootste stijger. TNT Express volgde met 1,2 procent winst.

Verliezers

Bodemonderzoeker Fugro daalde 1,9 procent na een omzetwaarschuwing van de Noorse rivaal TGS Nopec Geophysical, dat zelf bijna 15 procent verloor. De Franse fabrikant van netwerk- en communicatieapparatuur Alcatel-Lucent daalde in Parijs 4,1 procent na de bekendmaking dat er tienduizend banen verdwijnen.

Alitalia

Het noodlijdende Italiaanse luchtvaartbedrijf Alitalia loopt het risico failliet te gaan als het niet binnen enkele weken zijn kapitaal weet te verhogen. Dat stelden bronnen in de Italiaanse overheid dinsdag tegen persbureau Reuters. De aandeelhouders van Alitalia stemmen op 14 oktober over een kapitaalsverhoging van minimaal 100 miljoen euro die nodig is om het concern op korte termijn in de lucht te houden.

Portugal

De Portugese economie krimpt dit jaar iets minder dan eerder gedacht. Dat stelt de Portugese Centrale Bank, die voor 2013 een krimp van 1,6 procent voorziet, terwijl in juli nog werd uitgegaan van 2 procent minder.

undefined

Meer over