Cijfers bij het nieuws

Meer versoepelingen Europees reisadvies, Nederland loopt in op VK en VS met vaccinatie

De belangrijkste coronacijfers van woensdag: het besmettingsniveau ligt in een aantal Europese landen laag genoeg voor versoepeling van het reisadvies en de Nederlandse vaccinatiecampagne loopt in op de Amerikaanse en Britse.

Toeristen aan het strand van Dubrovnik, Kroatië.  Beeld Getty Images
Toeristen aan het strand van Dubrovnik, Kroatië.Beeld Getty Images

Vakantiemogelijkheden nemen toe: Polen, Roemenië en IJsland groen, groot deel Kroatië geel

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies in acht Europese landen aangepast. Drie landen gaan van geel naar groen.

De nieuwe reisadviezen gaan donderdag in. Niet langer hoeven reizigers die terugkeren uit landen of regio’s met een gele kleurcode bij terugkeer in quarantaine te gaan en een negatieve test te overleggen. Wel zijn er volgens het ministerie nog risico’s voor de gezondheid.

De landen die van oranje naar geel gaan zijn Cyprus, Kroatië (met uitzondering van de Noordelijke regio Sjeverna Hrvatska), Zwitserland en Liechtenstein. Ook het reisadvies van de Griekse Zuid-Egeïsche eilanden, waaronder Rhodos, Kos en Mykonos, wordt geel. Op nagenoeg al deze plekken zijn de afgelopen week minder dan 25 besmettingen per 100 duizend inwoners gemeld. Op Cyprus waren het er 33, nog altijd minder dan de 47 in Nederland.

Nederland legt reizigers naar gele landen weinig in de weg, maar die landen zelf stellen soms nog wel beperkende verplichtingen. Zo moeten reizigers vanuit het buitenland in Zwitserland eerst tien dagen in quarantaine. Nederlandse vakantiegangers in Kroatië moeten een negatieve PCR-test laten zien die jonger is dan 72 uur, of kunnen aantonen dat zij langer dan twee weken geleden volledig gevaccineerd zijn.

IJsland, Polen en Roemenië gaan van geel naar groen, wat betekent dat daar volgens Buitenlandse Zaken geen veiligheidsrisico’s zijn. Ook daar kunnen evenwel bij aankomst beperkingen gelden. Zo moeten in Polen niet-gevaccineerde reizigers die het land binnenkomen zich laten testen en tien dagen in quarantaine.

Nederland beent hardlopers VK en VS bij

Nederland is dankzij het hoge priktempo zijn achterstand op de Verenigde Staten en in mindere mate het Verenigd Koninkrijk aan het inlopen. Vooralsnog is er in Nederland ook geen vertraging te zien in het tempo waarin de eerste prikken worden toegediend, terwijl er in het geval van de VS en het VK na vaccinatie van ruwweg 45 procent van de bevolking een knik optrad in de grafieken.

Voor de VS lijkt dit komen doordat de vraag naar vaccinaties vervuld raakt. Alle Amerikanen van 12 jaar en ouder mogen sinds vorige week een afspraak maken, maar vooral in de conservatieve, zuidelijke staten is de bereidheid relatief laag. Vooralsnog is in Nederland zo’n vertraging niet te zien.

Ook in het Verenigd Koninkrijk stijgt het aantal éénmaal ingeënten minder snel. Maar als ook tweede prikken worden meegerekend, verloopt de Britse campagne niet langzamer dan voorheen. Terwijl in Nederland 23-jarigen sinds woensdag een afspraak mogen maken, zijn in het VK nog alleen 30-plussers aan de beurt. Eerst krijgen andere groepen nog hun tweede prik.

Mocht in Nederland de curve binnenkort afvlakken, dan heeft dit vermoedelijk eenzelfde oorzaak. Voor de komende weken worden alleen maar méér leveringen verwacht en dinsdag bleek dat de vaccinatiebereidheid is gestegen; volgens het RIVM wil 92 procent van alle Nederlanders een prik, van de jongeren ruim 82 procent.

Meer over