Meer studieplaatsen voor geneeskundestudenten

Er komt meer plek voor studenten die arts willen worden. Volgend jaar kan het aantal plaatsen voor studenten medicijnen worden verhoogd met 250 extra plaatsen naar 3.100.

Dit adviseert het zogenoemde Capaciteitsorgaan aan minister Klink van Volksgezondheid. Het capaciteitsorgaan bestaat uit artsen, verzekeraars en opleiders en adviseert over het aantal opleidingsplaatsen met het oog op het aantal specialisten.

Huisartsen

Het orgaan wijst op drie ontwikkelingen waardoor het aantal plaatsen voor studenten medicijnen verhoogd kan worden. Zo blijkt de afgelopen jaren 12 procent van de basisartsen te stoppen als arts en zich niet te specialiseren. Daarnaast worden buitenlandse artsen niet langer meegeteld als medisch specialist.

Hierdoor zijn er jaarlijks 157 extra plaatsen voor de opleiding van basisarts tot medisch specialist. Tenslotte zijn er in de toekomst meer huisartsen nodig dan tot nu toe geraamd. Er komen nu 730 plaatsen voor huisarts in opleiding. Dat zijn er 130 meer dan dit jaar.

Loting

Het Capaciteitsorgaan loopt met dit advies vooruit op de politieke discussie om de beperking voor het aantal studenten medicijnen op te heffen. Die discussie speelt op door de hoge salarissen van medisch specialisten. Die zijn in Nederland veel hoger dan in omringende landen. Dat wordt geweten aan het beperkt aantal specialisten.

Het loslaten van de loting voor de studie medicijnen betekent echter niet dat het aantal specialisten over een paar jaar in Nederland sterk stijgt. Studenten die na de universitaire studie basisarts zijn, moeten zich via een opleidingsplaats in de praktijk specialiseren. Het aantal plaatsen daarvoor is per medisch specialisme beperkt.

Meer over